Keresés
Magyar Nemzet
2020. november 1., vasárnap, Marianna napja
HÍR TV – Civil körSzélsőbaloldali erőszakhullám.
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/ausztriai-szamlakon-keresztul-probalhattak-kivinni-a-felujitasra-kapott-osszeget-3867367/

Ausztriai számlákon keresztül próbálhatták kivinni a felújításra kapott összeget

A visszásságokba bukhatott bele az ortodox egyházi vezető.

Közvetlenül az ortodox karácsony előtt, december 28-án felmentették tisztségéből Tyihon püspököt, a Bécsi-Ausztriai és a Budapesti-Magyar Egyházmegye vezetőjét – írja az orosz ortodox egyház a honlapján. Úgy tudjuk, a leváltás indokaként felvetődtek azok a visszásságok, melyeket lapunk tárt fel a magyarországi orosz ortodox templomok felújítása kapcsán.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szóban forgó épületek felújítása annak ellenére sem halad megfelelően, hogy a magyar állam 2,4 milliárd forintot utalt át a renoválásokra, a budapesti Nagyboldogasszony-templom felújítását pedig nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították – megszabadítva ezzel a magyar ortodox egyházi vezetést egy sor olyan adminisztratív előírás betartásától, amelyekre egyébként tekintettel kellett volna lenniük. Értesüléseink szerint Tyihon püspök és köre ausztriai számlákon keresztül próbálta kivinni a magyar állam által folyósított összegeket. Telefonos megkeresésünkre korábban ezt az egyház nem tagadta, csak annyit kértek, az ügyben írjunk levelet „Moszkvának”. Ezt meg is tettük, s bár választ nem kaptunk rá, Tyihon menesztése azt jelzi, valóban komoly szabálytalanságok történtek a felújításra szánt magyar állami pénzek felhasználásakor.

Úgy tudjuk, Moszkvában is feltűnést keltett az egyház berkeiben, hogy nem haladt a magyar állam által is támogatott templomok felújítása. A figyelmet az is a magyarországi eseményekre irányíthatta, hogy az egyház szerződést bontott korábbi partnerével, a munkálatok projektmenedzselésével megbízott a Bsgép Kft.-vel. Márpedig ezt a társaságot egy olyan alapítvány is támogatja, amely személyesen Vlagyimir Putyin elnök bizalmát élvezi. A társaság be is perelte az egyházat – nem véletlenül, a per tétje ugyanis több száz millió forint.

A templomok felújítását igen fontos ügyként kezeli a magyar kormány. Már csak azért is, mert tavaly februári látogatásakor Putyin elnök kétszer is kijelentette: hálás érte, hogy a magyar kormány segítséget nyújt az orosz templomok felújításában. S bár a kormány nem sűrűn szólal meg az ügyben, az Átlátszó.hu portálnak korábban mégis sikerült szóra bírnia az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A tárca szerint a kedvezményezettnek a támogatás felhasználására és a projektek megvalósítására 2018. december 31-ig van lehetősége. Az elszámolás során csak a szabályszerűen felhasznált és számlákkal igazolt összegeket fogadják el. A kedvezményezett a támogatási időszak alatt folyamatosan valósítja meg a projekteket, az elszámolás határideje 2019. január 31.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly júliusban Moszkvában egyébként találkozott Kirill pátriárkával és Tyihon püspökkel. Orbán Viktor miniszterelnök pedig június végén fogadta hivatalában a püspököt, aki ebbéli minőségében már nem keresheti többé a magyar kormányfőt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

AZ EU DIKTATÚRÁJA

Brüsszel a járvány közepén is csak a piacot védi
Nem mindenkinek tetszik, hogy a kormány a magyar emberek megvédése érdekében orosz és kínai vakcinagyártókkal is tárgyal.

A kormány Budapestet védi

Fürjes Balázs: A kormány nem támogatja Budapest eladósítását
A kormány a jövő hét elején egyeztethet a Karácsony Gergely féle városvezetéssel több fővárosi fejlesztés átvételéről.

Kiemelt

Tovább szenved Messi és a Barcelona, iksz az Alavés ellen
A La Ligában nem megy a Barcelonának, amely csak 1-1-es döntetlent ért el az Alavés otthonában.

Poszt-trauma

Szerelemből szeretet
Mert Európa is ott hever a padlón, elvágott torokkal. De még lélegzik.

Poszt-trauma

Aligha-politikusok
Csak blődségeket tartalmaz a törpepárt később visszavont 11 pontja.

Poszt-trauma

Elhunyt kollégájukra hivatkozva lázít a kormány ellen a Pedagógusok Szakszervezete
Emberségből ma megbuktak.

Poszt-trauma

Trump vs. Biden magyar szemmel
Tetszik, nem tetszik, most egy történelmi időszakot élünk.

Aktuális

Kilenc növény, amely jól bírja az extra páratartalmat
Igazi oázissá varázsolhatjuk a fürdőszobánkat, ha telepakoljuk szobanövényekkel.

Fricz Tamás blogja

Az ATV és a függetlenség
Ma már egy nyeretlen kétéves sem dől be annak az ostobaságnak, hogy a balliberalizmus maga a megtestesült független-objektivitás.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!