Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 10., hétfő, Ármin, Pálma napja
HÍR TV – BAYER SHOWA műanyag identitás buboréka.
Archívum, Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/velemeny-archivum/figyeljunk-becsre-3865002/

Figyeljünk Bécsre!

Az osztrák kancellár alig néhány hét alatt csatlakozott Európa erős embereihez.

Propagandasajtója szereti a magyar miniszterelnököt Európa erős embereként láttatni, aki belpolitikai lehetőségein-határain túl is alakítja a kontinens gondolkodását. Ennek esélyét Orbán Viktor 2015 elejétől látta elérkezni. A Charlie Hebdo elleni terrortámadás idején szembement a legtöbb európai állam- és kormányfővel. Nem pusztán a tettet ítélte el, hanem a bevándorlás egészét, amely szerinte e gyilkosságokhoz elvezetett. A bevándorlás nem akkor lett először vitatéma, Nyugat-Európa országaiban a kilencvenes évek elejétől jelen van. Az osztrák Jörg Haider, az olasz Umberto Bossi, a holland Pim Fortuyn, a dán Pia Merete Kjaersgaard jelentős választási sikereket ért el bevándorláskritikával. A német kereszténydemokrata Roland Koch – nem épp szélsőjobbos figuraként – hesseni kormányfői székét nyíltan törökellenes kampánnyal tudta megszerezni 1999-ben.

2015 elején Orbán Viktor valóban ügyes-merész döntéssel arra érzett rá, hogy a kérdés immár nemcsak Nyugat-, hanem Közép- és Kelet-Európában is meglovagolható lesz. A miniszterelnök és a Fidesz – ellentétben provinciális balliberálisainkkal – figyeli és érti a nyugat-európai politikai-szellemi folyamatokat. Noha a közép- és kelet-európai tagállamokban gyakorlatilag nem élnek bevándorlók – pláne muzulmánok –, és a migrációnak sem célállomása a régió, Orbán Viktor meglátta a téma belpolitikai használhatóságának lehetőségét. Elvégre: a legjobb ellenség a láthatatlan vagy nem is létező ellenség. A végtelenségig folytatható ellene a harc. A miniszterelnök olyan brutális méretekben kezdte tolni Magyarországon az idegenellenes kampányt, amitől azelőtt a nyugati szélsőjobb is visszahőkölt volna. Így lett hirtelen a magyar kormányfő ennek a szélsőjobbos univerzumnak a hőse: Marine Le Pentől Geert Wildersen át Heinz-Christian Strachéig mindegyikük méltatta őt.

Orbán Viktor azonban mégiscsak a konzervatív Európai Néppárt tagja. Ráadásul kormányfő, és nem ellenzéki pártvezér. Számára a siker elvileg nem az, ha a német Junge Freiheit vagy a francia Valeurs actuelles a címlapján dicséri meg – hanem, ha tényleg formálni tudja az európai döntéseket. Ezen a téren azonban semmiféle sikert nem tud felmutatni. Eleve nem is érdeke az európai menekültválság megoldása. Neki a káosz kell, hiszen mindenekelőtt belföldre játszik. Kint talán még meg is súgja Angela Merkelnek vagy Jean-Claude Junckernek: nyugi, úgyis befogadtuk már azt a 1300 menekültet.

Vele szemben Sebastian Kurz osztrák kancellár elegáns bécsi fiatalemberként, jól szabott öltönyben, kifinomult modorban, okosan megválogatott mondatokkal lépett az európai porondra. Orbán Viktor megmaradt a szélsőjobb szentjének, Sebastian Kurz viszont máris alakítja a kontinens jövőjét.

Már külügyminiszterként is hozzájárult a 2015-ös menekülthullám megállításához. Nem Orbán magyar–szerb kerítése, hanem a macedón–görög határzár vetett ugyanis véget a korlátlan beáramlásnak. Annak létrehozását Sebastian Kurz érte el. Bécsnek Délkelet-Európában – sok tekintetben a Habsburg-örökség részeként – óriási a tekintélye, politikai-gazdasági-kulturális befolyása. Kurz még 2015 augusztusának végén (a magyar–szerb kerítés előtt) Bécsbe hívta a legtöbb nyugat-balkáni ország vezetőjét. Orbán Viktornak nem is szólt. Kurz ekkor nem volt még harmincéves – és lezáratta a balkáni útvonalat. Mire Orbán Viktor felépítette a kerítését, Sebastian Kurz már megoldotta a problémát.

A politikus december óta Ausztria kancellárja. Beiktatása után azonnal fogadta őt Jean-Claude Juncker Brüsszelben. A múlt héten Párizsban Emmanuel Macronnal, majd Berlinben Angela Merkellel tárgyalt. Orbán Viktornak nyolc év alatt nem sikerült olyan diplomáciai offenzívát indítania, amilyet a 31 éves kancellárnak egy hónap alatt. Kurz világosan beszél: az európai belső határvédelem csak a külső határok biztosítása esetén lehetséges. Orbán is ezt mondja, de elismertsége ezzel együtt is korlátos csupán. A cseh konzervatív Lidové noviny napilap múlt csütörtöki cikkében meg is jegyezte: amiért a visegrádi vezetők majd három éve ordibálnak, azt Kurz, „akinek volt gyerekszobája”, néhány hét alatt el fogja érni.

A kancellár azonos szemmagasságban tárgyal Junckerrel, Macronnal, Merkellel. Nem egy EU-támogatásokból élő, mélyszegénységgel küszködő, autoriter kelet-európai állam kormányfőjeként kiabál összevissza, hanem annak az Ausztriának a kormányfőjeként, amelynek diplomáciai tekintélye messze nagyobb az ország méreténél. Budapesttel, Prágával, Varsóval szemben Bécs tárgyalóképes a nyugatiakkal és a keletiekkel is. Tényleg hídszerepet tud és fog is betölteni. Odafigyelnek rá a nyugati fővárosokban éppúgy, mint a nyugat-balkániakban. Orbán Viktor ezzel szemben csak a magyar belpolitikát tudja sikeresen formálni. Az Európai Unió jövője kapcsán figyeljünk mi is inkább Ausztriára.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Súlyosabb büntetések

Kesztyűs kézzel bánik a Btk. a pedofilokkal
A közvélekedéssel egybehangzóan kívánják súlyosbítani a büntetéseket.

Egyedülálló feltárás

Páratlan jelentőségű ásatás Abasáron
Riportunkban bemutatjuk a páratlanul értékes, Szűz Máriát ábrázoló márványleletet és Aba Sámuel XI. századi magyar király sírját is.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Összehangolt támadás indult Orbán Viktor ellen
Elkezdődött…

Poszt-trauma

Dzsudzsák nem kampány: téma
A Dzsudzsák-ügy politikai kiforgatása a beteges üldözési mánia iskolapéldája.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Aktuális

Egyedül a Lánchíd miatt kell mélyen zsebbe nyúlniuk Karácsonyéknak, de ebben a projektben sem maradnak magukra
Karácsony Gergely főpolgármester azt a látszatot keltette, hogy a kormány nem járul hozzá a fővárosi fejlesztésekhez.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!