Nagy Imre, Dóra Ottó: pártemberek a HM-cégek élén

Nagy Imrét, a KISZ egykori első titkárát és Dóra Ottót, az MSZP Nógrád megyei elnökségi tagját nevezték ki nemrég igazgatósági elnöknek a honvédelmi tárca két nyereséges cégében. A szaktárca állítja: sem a politikai, sem az üzleti kapcsolatnak nincs köze a kinevezésekhez.

Magyar Nemzet
2007. 10. 19. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Imre utolsó KISZ-vezér lett nemrég a Honvédelmi Minisztérium (HM) legnagyobb cége, a több száz millió forintos részvényvagyonnal rendelkező HM EI Zrt. igazgatósági elnöke. A volt első titkár 1988–89-ben vezényelhette le a KISZ megszűnését, Gyurcsány Ferenc egyik belső ellenfeleként a kommunista ifjúsági szervezetben. Nagyból később a KISZ-utódszervezet, a Demisz első embere lett, majd ennek elhalása után a Caola háztartási vegyipari vállalat vezérigazgatói posztját foglalta el. A céget névleges összegért privatizálták a rendszerváltozás után. A HM másik nyereséges társaságához, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt.-hez a napokban Dóra Ottót, az MSZP Nógrád megyei elnökségi tagját, a megyei közgyűlés volt elnökét nevezték ki az igazgatóság élére. A HM sajtóosztályán állítják: a szocialista politikus kinevezése nincs összefüggésben az MSZP-s párttagságával. Mint közölték, Dóra Ottó elnökké választásának oka „iparszervezésben – ezen belül a gépiparban – szerzett széles körű tapasztalatai, kiterjedt kapcsolatrendszere, amelyek előreláthatóan hozzájárulnak majd a cég még nyereségesebbé, még eredményesebbé tételéhez”. Nagy Imre közgazdász széles körű üzleti tapasztalatokkal és üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, amely ismeretek nagymértékben segíthetik a HM EI Zrt. munkáját, amely az elkövetkezendő években fontos feladatot vállal a civil szférának nyújtandó szolgáltatások értékesítésében – közölte lapunkkal a HM sajtóosztálya a másik kinevezéssel kapcsolatban. Bocskai István szóvivő hozzátette: Nagy Imre 1990 óta nem foglalkozik aktívan politikával, a cég operatív irányítását jelenleg is Koltai Gábor vezérigazgató látja el. A tárca nem politikai szimpátia alapján választja ki az igazgatótanács elnöki és más, kulcsbeosztású, vezető állományú személyeit. Bizonyíték erre, hogy több ciklus óta lát el kiemelt gazdasági-vezetői pozíciót olyan személy, aki jelenlegi megbízatása előtt egy Budapest környéki, kisgazda többségű város vezetőjeként tevékenykedett, és olyan is, akinek közvetlen hozzátartozója jelenleg is a Fidesz regionális politikusaként dolgozik.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.