Takács Albertnek sem tetszik a lobbitörvény

<p>Az igazságügyi és rendészeti miniszternek fenntartásai vannak a lobbitörvénnyel kapcsolatban; Takács Albert szerint a jogszabály nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. &quot;A lobbitörvénnyel nekem is vannak fenntartásaim&quot; - fogalmazott a szakminiszter a Közgázon tartott Tárcatükör rendezvényen.</p>

MNO
2007. 10. 11. 19:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utalt arra, hogy a mintegy 150 bejegyzett lobbista és lobbiszervezet a törvény egy évvel ezelőtti elfogadása óta mindössze 26 esetben jelentett be lobbitevékenységet, pedig ezt jogszabály írja elő. "Valószínűleg arról van szó, hogy ezt a fajta érdekérvényesítő mechanizmust nem tartják elégségesnek, vagy (...) feleslegesnek tartják, mert ezeket a dolgokat esetleg más módon is el lehet érni" – fogalmazott.

Takács Albert szerint az, hogy az említett jogszabály "ilyen kevéssé működik, vagy ennyire nem látszik (...) az alkalmazása", arra hívja fel a figyelmet, hogy "ezek a fajta befolyásolások esetleg más csatornákon zajlanak". Ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyilvánosságnak és az átláthatóságnak minden lehető feltételét és eszközét meg kell teremteni.

A miniszter azt követően fejtette ki véleményét, hogy beszélgetőtársa, Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselje arról beszélt: az egész lobbitörvényt el lehet dobni, hiszen a kormány közvetlenül a befektetőkkel ült le tárgyalni az egészségbiztosítási pénztárakról, így ebben a folyamatban nem vehettek részt a hivatásos lobbisták.

(mti)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.