Nyilvánosságra került különleges bánásmód a Hankook-szerződésben

Nem ok nélkül halogatta a gazdasági minisztérium a Hankook gumigyárral kötött támogatási szerződésének nyilvánosságra hozatalát: a most közzétett 2005-ös megállapodás elképesztő kedvezményeket biztosított a dél-koreai óriáscégnek.

Magyar Nemzet
2007. 11. 15. 0:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumban képzési támogatáson és adókedvezményen kívül 15,88 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott a magyar állam, miközben a Hankook egy jövőbeli adóváltozás esetére is biztosítékot kapott. A szerződésről magyar nyelvű fordítás nem készült.

Korántsem önként, de a múlt héten közzétette a Hankook gumigyárral kötött szerződését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A nyilvánosságra hozatalt még szeptember 4-én rendelte el a Fővárosi Bíróság, a teljes dokumentum kiadására kötelezve a megállapodást 2005-ben aláíró gazdasági tárcát. A pert a Társaság a Szabadságjogokért szervezet és az Index internetes portál indította a Kóka János vezette GKM ellen, miután a tárca – üzleti titokra hivatkozva – nem volt hajlandó kiadni a szerződést. Az üzleti titkok a most napvilágot látott dokumentumban valóban szerepelnek. A megállapodás rögzíti: a szerződés olyan bizalmas információkat tartalmaz, amelyek érzékenyen érintik a Hankook üzleti érdekeit. A dél-koreai multicég érdekeit feltűnően sok pont képviseli a szerződésben.

Arról ugyanakkor, hogy mi történik, ha magyarországi működése során a gyár megsérti a jogszabályokat, már jóval kevesebb szó esik. A GKM honlapjára – mindenféle előzetes figyelemfelhívás nélkül – feltett szerződés és annak két módosító melléklete a képzési támogatáson és adókedvezményen kívül összesen 15,88 milliárd forintnyi viszsza nem térítendő támogatást juttatott a dél-koreai multicégnek. Figyelemre méltó, hogy a Hankook egy esetleges későbbi, számára hátrányos adóváltozás esetére is biztosítékot kapott a magyar államtól, amely erre az esetre is garantálta számára a támogatást. A garancia itt nem más, mint egy speciális kompenzáció, amelyet a magyar államnak akkor kell nyújtania a Hankooknak, ha az adójogszabályok a multicégre nézve szigorodnának. Ilyen eset lehet a GKM szerint az állami támogatás közvetlen vagy közvetett megadóztatása, illetve a támogatást hátrányosan érintő közterhek bevezetése. E felettébb különös rendelkezést a gazdasági tárca lapunknak azzal indokolta, hogy amennyiben az Országgyűlés a szerződéskötést követően megváltoztatja az adójogszabályokat, és ennek következtében az állami támogatás összege csökken, akkor az jelentős kárt okoz a gumigyárnak.

A szerződés a Hankook számára szükséges engedélyekre is kitér: a magyar állam e területen minden olyan segítséget megadott a multicégnek, amely a beruházás kivitelezését előmozdítja. Érdeklődésünkre, hogy miért kellett különleges ügyintézési elbánást biztosítani a Hankook számára, a gazdasági tárca sajtóosztálya a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITD Hungary) illetékességét jelölte meg, ők azonban lapzártánkig nem válaszoltak kérdésünkre. A Hankook kiváltságait felháborítónak nevezte Dorkota Lajos országgyűlési képviselő. Dunaújváros fideszes alpolgármestere lapunknak úgy fogalmazott: miközben a magyar kis- és középvállalkozások sorban mennek tönkre az adó- és járulékemelések miatt, addig a magyar állam egyértelműen a jogszabályok fölé helyezett egy multinacionális céget. Dorkota szerint a szerződés nyílt bizonyítéka annak, hogy a hazai vállalkozásokkal szemben nemzetközi nagyvállalatokat részesít előnyben a szocialista–szabad demokrata kormány.

(Részletek a Magyar Nemzet 2007. november 15-i számában)

Szabó Eszter–Pilhál Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.