48 órás ultimátumot kaptak a pécsi szocialisták

Bírósághoz fordul a pécsi közgyűlés Fidesz–KDNP frakciója, amennyiben a város nem hozza nyilvánosságra negyvennyolc órán belül a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program megvalósíthatósági tanulmányát – közölte a frakció vezetője hétfőn Pécsett, sajtótájékoztatón. Pécs polgármestere szerint az anyag még nem végleges, ezért nem is hozzák nyilvánosságra. 

MNO
2008. 02. 04. 13:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha Tasnádi Péter szocialista polgármester két napon belül nem teszi közzé az anyagot és az azt készítő konzorciummal kötött szerződést, akkor ezt a bíróságtól fogjuk kérni, melynek törvényi kötelessége, hogy soron kívül döntsön ebben az ügyben” – mondta Páva Zsolt.

Az ellenzéki politikus utalt arra: a képviselők a napokban csak titoktartási nyilatkozat aláírásával vehették át a 3000 oldalas, 324 millió forintért készíttetett és a közgyűlés által a múlt év végén elfogadott dokumentumot tartalmazó CD-ket. Álláspontjuk szerint azonban a tanulmány közérdekű adatokat tartalmaz, titkosítása nem indokolt.

– A hét végén nagyon agresszív politikai nyomás alá került a frakciónk, nemcsak az EKF-menedzsment, hanem a szocialisták részéről is. Az a vád ért bennünket, hogy megpróbáljuk veszélyeztetni az EKF és ezzel Pécs sikerét. A célunk természetesen nem ez, ezért úgy döntöttünk, a hivatalos utat választjuk – fogalmazott Páva Zsolt.

A Fidesz–KDNP frakcióvezetője közölte: ha Tasnádi Péter két napon belül nem hozza nyilvánosságra az anyagot az említett szerződéssel együtt, akkor ezt a bíróságtól fogják kérni. – A bíróságnak törvényi kötelessége, hogy soron kívül tárgyalja, és döntsön az ügyben, mert álláspontunk szerint az anyag közérdekű adatokat tartalmaz, a titkosítás indokolatlan. Egyúttal felhívjuk a polgármester úr és a szocialista városvezetés figyelmét, hogy a közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekmény – magyarázta a frakcióvezető.

Révész Mária, a Fidesz pécsi elnöke szerint mivel a városvezetés 300 millió forint közpénzt költött el a tanulmányra, minden pécsinek joga van megtudni, hogy mire is ment el a pénzük, mire költötte a városvezetés ezt az összeget. – Álláspontunk szerint a megvalósíthatósági tanulmány nyilvánosságra kerülése nem sérti Pécs érdekeit semmilyen szempontból. Minden pénzügyi (hazai és uniós) információ már nyilvánosságra került korábban is, a projekt valódi állásáról azonban nem tud senki – mondta Révész Mária.

Az ellenzékiek szerint a tanulmány egyértelműen igazolja, hogy nagyon komoly bajban van az EKF-program, a városvezetés azonban az őszinteség helyett a titkolózást választotta. A Fidesz úgy véli, mindenkinek joga van megtudni, hogyan áll az a program, amely meghatározza a város és a benne élők jövőjét az elkövetkező 15-20 évben.

Tasnádi Péter polgármester a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva azt közölte: a megvalósíthatósági tanulmány nem végleges anyag. Még nincs jóváhagyva és kifizetve sem, így a készítővel kötött szerződés szerint az abban foglaltak a szerzői jog hatálya alá esnek. Ő pedig nem fog jogszabálysértést elkövetni. "Amit a pécsi Fidesz tesz, az nem használ a városnak és az EKF-programnak" – jegyezte meg a politikus.

(MNO/MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.