BKV-buszbotrány: egymásra mutogat Demszky és Hagyó

Demszky Gábor a BKV-buszok vásárlásával kapcsolatban megjelent különböző hírek valóságtartalmának vizsgálatára kérte városüzemeltetési helyettesét, Hagyó Miklóst. A főpolgármester-helyettes közleményben tudatta, hogy a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatosan a főpolgármester-helyettesnek nincs vizsgálati hatásköre, ezért a tender elbírálására levélben hívta fel az igazgatótanács figyelmét. <br /><br /><a href="/portal/541455"><strong>• Gyanús elemek a csuklósbusz- tenderben? Demszkynek korai az idő</strong></a>

MNO
2008. 02. 07. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV-buszok vásárlásával kapcsolatban megjelent különböző hírek valóságtartalmának vizsgálatára kérte városüzemeltetési helyettesét, Hagyó Miklóst a főpolgármester. Demszky Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten Hagyó Miklós (MSZP) előterjesztésében tárgyalta és hagyta jóvá a BKV buszbeszerzését. Nagyon örülök – fejtette ki Hagyó Miklós –, hogy a főpolgármester sem a sajtóértesülések alapján kíván véleményt alkotni erről a tenderről.

A főpolgármester közölte, hogy az elmúlt 24 órában olyan információk jelentek meg a buszbeszerzéssel kapcsolatban például a Heti Válasz című lapban, amelyek kapcsán a felmerült kérdésekre elsődlegesen a BKV vezetésének kell választ adnia a sajtónak és a főváros vezetésének is. Hozzátette: rendkívül korai az idő ahhoz, hogy a felvetett kérdések valóságtartalmára válaszolni tudjon. Demszky Gábor hangoztatta, annak érdekében kérte Hagyó Miklóst a vizsgálatra, hogy a tisztázás módszeres és szisztematikus legyen, ne csak sajtóinformációkra hagyatkozzanak az ügyben.

A főpolgármester azt várja városüzemeltetési helyettesétől, hogy a főpolgármesteri kabinet jövő hétfői ülésén írásban számoljon be a buszvásárlás valamennyi körülményéről, s vizsgálja meg a tudósításokban megjelent információkat is. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Demszky Gábor mai felkérését megelőzően, már tegnap levélben fordult a BKV Zrt. vezérigazgatójához, s felkérte, hogy a sajtóhírekben említettekről, a közbeszerzési eljárásról tényszerű és sürgős felvilágosítással, vezetői beszámolóval szolgáljon.

Hagyó tudatta, hogy a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatosan a főpolgármester-helyettesnek nincsen vizsgálati hatásköre, ezért a tender elbírálására levélben hívta fel az igazgatótanács figyelmét. Emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés a legutóbbi – múlt heti – ülésén nem a BKV konkrét buszbeszerzését bírálta el, illetve hagyta jóvá, hanem a buszbeszerzésre rendelkezésre álló források átcsoportosításáról döntött. A járművásárlás közlekedésszakmai kérdés, amely szakmai – s nem politikai – döntést igényel, így az egyértelműen a vállalatvezetés döntési kompetenciája, felelőssége – tette hozzá. Hagyó Miklós azt is kiemelte, hogy a mai napon levélben tájékoztatta minderről Demszky Gábort, jelezve, hogy nem várva be a fővárosi kabinet soron következő ülését (hétfőt), amint megérkezik feltett kérdéseire a BKV menedzsmetjétől és az illetékes szervektől a részletes és érdemi válasz – haladéktalanul tájékoztatással fog szolgálni.

(MTI/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.