Gyanús elemek a csuklósbusz- tenderben? Demszkynek korai az idő

<p>A KDNP fővárosi frakciója a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökéhez fordul a BKV Zrt. csuklósbusz-tendere miatt. A képviselőcsoport vezetője elmondta: Antal Attilának, a BKV vezérigazgatójának fia annál a cégnél dolgozik, amely egyedül adott ajánlatot a vállalatnak, sőt ő volt az összekötő a cég és a közlekedési vállalat között. </p><p><strong><a href="/portal/541247">• Drágán veszi a BKV a lestrapált genfi Volvo buszokat?</a></strong></p>

MNO
2008. 02. 07. 11:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elnökéhez fordul a KDNP fővárosi frakciója a BKV Zrt. csuklósbusz-tendere miatt – mondta Bagdy Gábor, a képviselőcsoport vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető elmondta, hogy álláspontjuk szerint a közlekedési vállalatnak nem szabad megkötnie a szerződést az Alfa Busz–Volvo konzorciummal, mert „abban gyanús elemek vannak”.

A 3,5-4 milliárd forint összértékű tenderrel eleve kereskedőket céloztak meg, amitől drágábbá válik a közbeszerzés. Antal Attilának, a BKV vezérigazgatójának fia annál a cégnél dolgozik, amely egyedül adott ajánlatot a vállalatnak, sőt ő volt az összekötő a cég és a közlekedési vállalat között – mondta.

A frakcióvezető közölte, kezdeményezni fogja a főváros gazdasági bizottságában Antal Attila meghallgatását a busztenderrel kapcsolatban. Bagdy Gábor szerint ahhoz, hogy „a BKV csuklósbusz-beszerzéséhez hasonló korrupciógyanús ügyek” ne fordulhassanak elő a fővárosi cégeknél, legalább egy ellenzéki igazgatósági tagot kell delegálni a felügyelőbizottságokba, mert – mint mondta – az ellenzéknek nincs rálátása a fővárosi önkormányzathoz közeli cégek működésére.

A Heti Válasz legújabb számában azt írta, hogy a BKV vezérigazgatójának fia havi fizetést kap attól a cégtől, amely a Volvóval közösen, egyedüliként pályázott a közlekedési társaság használtbusz-tenderére. A BKV Zrt. sajtóosztálya ugyanakkor még szerdán azt közölte a távirati irodával, hogy a sajtóhíresztelésekkel ellentétben a BKV Zrt. vezérigazgatójának fia soha nem állt az Alfa Busz Kft. alkalmazásában.

Demszky Hagyót bízta meg: vizsgálják a „valóságtartalmat”

A BKV-buszok vásárlásával kapcsolatban megjelent különböző hírek valóságtartalmának vizsgálatára kérte városüzemeltetési helyettesét, Hagyó Miklóst a főpolgármester. Demszky Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten Hagyó Miklós (MSZP) előterjesztésében tárgyalta és hagyta jóvá a BKV buszbeszerzését.

A főpolgármester közölte, hogy az elmúlt 24 órában olyan információk jelentek meg a buszbeszerzéssel kapcsolatban, például a Heti Válasz című lapban, amelyek kapcsán a felmerült kérdésekre elsődlegesen a BKV vezetésének kell választ adnia a sajtónak és a főváros vezetésének is. Hozzátette: rendkívül korai az idő ahhoz, hogy a felvetett kérdések valóságtartalmára válaszolni tudjon.

Demszky Gábor hangoztatta, annak érdekében kérte Hagyó Miklóst a vizsgálatra, hogy a tisztázás módszeres és szisztematikus legyen, ne csak sajtóinformációkra hagyatkozzanak az ügyben. A főpolgármester azt várja városüzemeltetési helyettesétől, hogy a főpolgármesteri kabinet jövő hétfői ülésén írásban számoljon be a buszvásárlás valamennyi körülményéről, s vizsgálja meg a tudósításokban megjelent információkat is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.