Hogyan lett Kóka elnök – manipulált választás az SZDSZ-ben? + Videó

<p>Manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását – állítja a szavazás egyik résztvevője, aki azt mondta: Kóka János egyik embere vette rá arra, hogy jogosulatlanul szavazzon. A férfi nem volt hivatalos küldött, így szavazati joga sem lett volna, ennek ellenére voksolt a hivatalos borsodi küldöttek helyett. A Hír TV szabad demokrata informátorai úgy tudják, hogy „négy dublőr” segítette a borsodi szabad demokraták munkáját. </p><p><strong><a href="http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&amp;videoview_id=5148">• Nézze meg a Hír Televízió felvételeit!</a></strong></p>

MNO
2008. 02. 09. 5:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalással nyert az SZDSZ elnökválasztásán Kóka János – állítja a Borsod megyéből érkezett egyik képviselőjelölt, aki hivatalos küldöttként vett részt a voksoláson. A liberális politikus – aki Kóka bizalmasaként ott volt a Columbus hajón tartott partin is – a Hír TV-nek elmondta, hogy néhány borsodi küldött hiányzott.

„Húzzátok be gyorsan Kókát”

„Ha valakinek tudnia kellett, hogy kik vesznek részt a választáson az a megyei elnök... nyilván érdeklődött és körbejárta, hogy kik jönnek, kik nem. Hozott magával olyan személyeket, akik SZDSZ-szimpatizánsként jelen lehettek a választáson” – állítja a csatorna informátora.


„Számomra a furcsa az volt, hogy amikor hallottam, hogy mit csinálnak, akkor hallottam, hogy a T. Asztalos Ildikó (a liberálisok Borsod megyei elnöke, aki a „nagy plénum” előtt Fodor Gábor mellett
kampányolt – a szerk.) mondta nekik, hogy húzzátok be gyorsan Kókát, meg van vele beszélve” – mondta a neve elhallgatását kérő, befolyásos vidéki liberális politikus, aki elmondta azt is: a rendezők és szimpatizánsok voltak a „statiszták” – ők szavaztak a hiányzó delegáltak helyett, hogy ne vesszen el egy borsodi szavazat se. Véletlenül senki nem kért tőlük személyit – mondta ezt a szabad demokrata politikus, aki a saját szemével látta az eseményeket.

Szavazó rendezőnő

Egy hölgy – akinek kilétét saját érdekében nem fedte fel a Hír TV – elmondta: ő nem is küldöttként szavazott a voksoláson: „Küldött? Én nem voltam küldött, én úgy voltam az elnökválasztáson
tavaly, mint Borsod megyei rendező. Kiadták parancsba, mert Borsodból egy csomóan nem jöttek el szavazni. De XY helyett én is szavaztam.” A rendező Kóka Jánosra adta az X-et, ám csalódott az egykori gazdasági miniszterben: „beígért nekem valamit, utána meg szart ... izé, a fejemre.”

Megbízható álfeleséget delegáltak

Egy házaspár nem volt ott a küldöttgyűlésen, de a Hír TV tudni véli: valaki szavazott helyettük. A csatorna megszólaltatta az illetőt, aki korábban már indult az önkormányzati képviselőségért, de ezúttal nem lett volna hivatalos delegált, szimpatizánsként vitte őt magával T. Asztalos Ildikó megyei elnök asszony: „Így húzgálták be az X-et, hogy amit megbeszéltünk, azt kell, de nézték is...”

Ő szavazott és ő hamisította alá a küldöttgyűlésről hiányzó házaspár férfi tagjának az aláírását, az asszony nevében egy delegált álfeleség ikszelt és írta alá a nevét. „Tudtam én, hogy szabálytalan ez az egész, de tartsa az a hátát, aki azt mondta, hogy vegyek részt a küldöttgyűlésben. És ott volt idézőjelben a feleségem is, mert egy házaspárról volt szó. Azt is lecserélték (...), mert nem volt megbízható.”

Fodor Gábor nem kívánt reagálni, tud-e az ügyről, a szabad demokrata ügyvivők pedig tovább magyarázkodtak. A borsodi küldöttek azt mondják, azért nem fordultak a párt jószolgálati és etikai bizottságához, mert attól tartottak, hogy ott eltussolnák az ügyet. Az SZDSZ alapszabályának 167-es pontja értelmében „a fegyelmi vétség elkövetésétől, illetve annak tudomásra jutásától számított egy éven belül fegyelmi eljárást lehet indítani”. 2008. március 31-én jár le ez a határidő.

(Hír TV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.