időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Lemondott az elítélt szabad demokrata polgármester

MNO
2008.02.02. 12:25

Lemondott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsban betöltött társelnöki posztjáról Gelse SZDSZ-es polgármestere. Rácz Józsefet adócsalásért és magánokirat-hamisításért múlt héten ítélte el első fokon a Zalaegerszegi Városi Bíróság.

A vádirat szerint Rácz József cége fiktív számlákkal mintegy 18 millió forint áfát igényelt vissza 2002 és 2004 között. Rácz Józsefet első fokon egy év nyolc hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, valamint egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Pénzbüntetésként 250 ezer forint megfizetésére kötelezték, amit – amennyiben nem fizeti ki ezt az összeget – tízezer forintonként egy-egy napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Az ítélet nem jogerős, mivel Rácz József felmentésért és enyhítésért fellebbezett. Rácz József helyére egy párttársa, a tótszerdahelyi polgármester, Tislér István került.

Rácz 1989-től a helyi SZDSZ alapítójaként tevékenykedett, 2006 januárjában Kuncze Gábor emlékplakettel ki is tüntette azon szabad demokrata városvezetőkkel egyetemben, akik 15 éve töltötték be a polgármesteri posztot.

(hírTV, MTI, MNO)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.