Wintermantel: A városvezetés el akarja tussolni a busztendert

<p>A városvezetés felkéri a BKV Zrt. felügyelőbizottságát, hogy közbeszerzési szakértő bevonásával, teljeskörűen vizsgálja ki a cég használt buszok vásárlására kiírt tenderének körülményeit – nyilatkozta a városháza kommunikációs igazgatója, Nyáry Krisztián hétfőn az MTI-nek. Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke, aki az MTI-től értesült a városvezetés felkéréséről, csupán annyit kívánt elmondani, hogy napokon belül összehívja felügyelőbizottság rendkívüli ülését.</p>

MNO
2008. 02. 11. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén Demszky Gábor városvezető arra kérte Antal Attila BKV-vezérigazgatót, „hogy a teljes igazságot tárja a felügyelőbizottság elé” – közölte Nyáry Krisztián.

Az igazgató elmondta, hogy a BKV ezzel párhuzamosan középtávú járműbeszerzési stratégiát terjeszt a városüzemeltetési bizottság elé, hogy a járművásárlások előre kiszámítható módon történjenek. A felügyelőbizottság vizsgálatának lezárultáig a városvezetés nem értékeli a busztendert – szögezte le a kommunikációs igazgató.

Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke közölte, a felügyelőbizottság napokon belül összehívandó rendkívüli ülésén várhatóan döntenek majd a vizsgálat elrendeléséről, a közbeszerzési szakértő bevonásáról.

A BKV vezérigazgatója múlt pénteken beszélt először arról, hogy a fia egy olyan cégnél dolgozott, amelyik alvállalkozója a BKV használt buszok vásárlására kiírt tenderén egyedül induló Alfa Busznak.

Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke is múlt pénteken beszélt arról az MTI-nek, hogy a BKV használtbusz-vásárlási tendere körüli zavaros információk tisztázására kéri a cég vezérigazgatóját, s ez ügyben szerdára összehívta a testület rendkívüli ülését, valamint levélben kérte a buszbeszerzésre kiírt tender bírálóbizottságát, hogy halasszák el egy hónappal, március 19-ig a döntéshozatalt.

Demszky Gábor főpolgármester múlt csütörtökön levélben kérte Hagyó Miklóst (MSZP), városüzemeltetési helyettesét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, milyen körülmények közt zajlik a használt buszok beszerzése.

Amikor hamis adatokat mond be egy vezérigazgató

A városvezetés el akarja tussolni a botrányos BKV-busztender kivizsgálását. Ezt jelzi, hogy a szakbizottság e heti rendkívüli ülése elmarad – nyilatkozta Wintermantel Zsolt. A testület alelnöke az MTI-nek elmondta: rendkívüli módon nehezményezik a szakbizottság ülésének elmaradását, ezen ugyanis a BKV vezérigazgatójától reméltek választ az ellentmondásokra. Egyebek mellett arra, hogy a BKV-nak a műszaki és a PR-vezérigazgató-helyettese miért nyilatkozhat ellentétesen egy szakmai kérdésben. Hozzátette, hogy a BKV felügyelőbizottsága által lefolytatott vizsgálatokból „még soha semmi nem derült ki”.

A fideszes politikus szerint a szakbizottság véleményt nyilváníthatna az Alfa Busz Kft. azon lépéséről, hogy visszavonta a pályázatát. Ha minden állítás igaz, „és ez egy teljesen normális, szakszerű közbeszerzés”, akkor nem kellene visszavonni a pályázatot. „A magyarázkodás a gyanút erősíti” – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt úgy véli, a szakbizottságnak mindenképpen javaslatot kellene tennie egy fegyelmi vizsgálatra. Ennek előbb-utóbb ilyen vége kell hogy legyen – szögezte le. Ez ugyanis elengedhetetlen, amikor egy vezérigazgató-helyettes „hamis adatokat mond be” a szakbizottsági ülésen a beszerzendő buszok adatairól, például az áráról. Az alelnök szerint elfogadhatatlan, hogy egy 100 százalékos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetői „mismásolnak, tévednek, vagy mondjuk szándékosan csúsztatnak, éppen ahogy az ügy kívánja” – hangoztatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.