Zavaros a használtbusz-tender – rendkívüli ülés a BKV-nál

A BKV használtbusz-vásárlási tendere körüli zavaros információk tisztázására kéri a cég vezérigazgatóját Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke, aki ez ügyben jövő szerdára összehívta a testület rendkívüli ülését.

MNO
2008. 02. 08. 16:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabad demokrata politikus pénteken elmondta, hogy egyúttal levélben kérte a buszbeszerzésre kiírt tender bírálóbizottságát, hogy halasszák el egy hónappal, március 19-ig a döntéshozatalt. Hozzátette, ha a bírálóbizottság teljesen jogszerűen meghosszabbítja az értékelési időszakot egy hónappal, akkor körültekintően lehet határozni ebben az egyre „zavarosabb történetben”. Az elnök emlékeztetett a BKV műszaki vezérigazgató-helyettesének, Balogh Zsoltnak a testület legutóbbi ülésén elmondott szavaira, arra, hogy ilyen használt buszt a 72 millió forint körüli új jármű árának 30-50 százalékáért, maximum 36 millió forintért lenne érdemes megvenni. A BKV tenderére egyedüliként jelentkező cég viszont 48 millió forintért kínálja a svájci Genf város által eladásra szánt Volvo buszokat.

Lakos Imre hangsúlyozta, jelenleg nem látni tisztán ebben az ügyben, ezért szerinte helytelenül járnának el, ha a kiírásnak megfelelően február 20-ig döntenének. Leszögezte, az sem lenne nagy probléma, ha nem vennék meg ezeket a buszokat. Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön levélben kérte Hagyó Miklóst (MSZP), városüzemeltetési helyettesét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, milyen körülmények közt zajlik a használt buszok beszerzése. A távirati iroda ismeretei szerint a főpolgármester azt hangsúlyozta levelében, hogy a buszvásárlással kapcsolatban a Heti Válasz című lapban olyan súlyos vádakat tartalmazó cikk jelent meg, amit a városvezetés nem hagyhat válasz nélkül. Emlékeztette vezetőtársát arra is, hogy a buszbeszerzéssel kapcsolatos aggályait január végén levélben fejtette ki Antal Attila vezérigazgatónak. Azóta a Fővárosi Közgyűlés megtárgyalta a buszbeszerzéssel kapcsolatos előterjesztést, amely gyakorlatilag utólagos jóváhagyást kért a már megkezdett tender befejezéséhez. A főpolgármester felidézte Antal Attila január végi válaszlevelét, amelyben arról biztosította őt, hogy ez ügyben a BKV minden lépését a tulajdonos, valamint a szolgáltatás színvonalának emelése iránti elkötelezettség vezérelte. A vezérigazgató jelezte a főpolgármesternek azt is, hogy senkit nem kívántak kész helyzet elé állítani, illetve hogy a tanulságokat ő maga és munkatársai is leszűrik.

Hagyó Miklós a főpolgármesterhez írt csütörtöki válaszlevelében tudatta, hogy már egy nappal korábban levélben kért tájékoztatást a BKV vezérigazgatójától a sajtóhírekben említettekről. Közölte azt is, hogy levélben hívta fel a figyelmét a tender bírálóbizottságának és a BKV igazgatótanácsának a körültekintő döntésük jelentőségére. A felügyelőbizottságtól is különösen körültekintő munkát kért, és a fokozott odafigyelésre figyelmeztette tagjait. Székely Gábor (SZDSZ), a felügyelőbizottság elnöke pénteken elmondta, valóban kapott levelet a főpolgármester-helyettestől. Közölte, hogy véleménye szerint az eredményhirdetésig a felügyelőbizottságnak semmilyen feladata nincs ez ügyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.