Zuschlag-ügy: Katus Ferenc előzetes letartóztatásban marad

Két hónappal, április 4-ig meghosszabbította a bíróság Katus Ferencnek, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását – közölte Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője kedden.

MNO
2008. 02. 05. 19:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta Katus Ferenc előzetes letartóztatásának meghosszabbítását – mondta a megyei bíróság elnökhelyettese. A Szegedi Városi Bíróság az ügyészségi indítvánnyal egyező végzésével meghosszabbította Katus Ferenc előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, de legfeljebb két hónapi időtartamra, április 4-ig – közölte a bíró.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak ítélte, a meghosszabbítást egyrészt változatlanul a szökés, az elrejtőzés veszélyével, másrészt azzal indokolta, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülése esetén Katus Ferenc a többi gyanúsítottal vagy esetleg a nyomozó hatóság látókörébe még nem került személyekkel összebeszélne, avagy bizonyítékok megsemmisítésével a büntetőeljárás meghiúsítására, megnehezítésére törekedne.

A Szegedi Városi Bíróság október 4-én helyezte előzetes letartóztatásba Katus Ferencet, aki Zuschlag Jánossal együtt az MSZP Bács-Kiskun megyei közgyűlési frakciójának tagja volt. Katust az ügyészség jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja.

A Zuschlag-ügyben, amelyben tizennégy gyanúsított ellen folyik eljárás, a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok csaknem 75 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.