Fónagy: A kormány állítsa vissza a vonatközlekedést a bezárt vonalakon

Vissza kell állítani a vonatközlekedést a bezárt vonalakon – jelentette ki Fónagy János keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta: nem váltak be azok a remények, amelyek szerint megtakarításokat eredményez a 14 szárnyvonal felszámolása. A Volán-társaságoknak 20-25 milliárdos a többletkiadásuk – tette hozzá a szakpolitikus.

2008. 07. 22. 13:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólítjuk a kormányt, hogy állítsa vissza a vonatközlekedést a bezárt vasútvonalakon, biztosítsa a közszolgáltatást – jelentette ki Fónagy János kedden. A Fidesz politikusa felhívta a figyelmet arra is: sajtóhírek, illetve szakmai elemzések is arról szólnak, hogy az idei esztendőben 20-25 milliárd forinttal magasabbak a Volán-társaságok kiadásai az előző időszakhoz képest. Ennek oka – vélekedett Fónagy –, hogy a társaságoknak növekedett az igénybevétele a megszüntetett 14 vasútvonalon, ugyanakkor „a költségvetés nem biztosított többletforrásokat” a feladatokhoz.

A MÁV arról szólt, hogy a bezárt vonalak egymilliárd forintos megtakarítást eredményeztek, az általuk korábban várt – és közölt – 6-7 milliárdos megtakarítással szemben – mondta Fónagy. Ezzel szemben a Volán-társaságoknak 20-25 milliárdos a többletköltségük, „magyarán bebizonyosodott, hogy a ma már kisebbségi kormány vasútvonalak csonkítására irányuló intézkedéssorozata azon túlmenően, hogy vidék- és emberellenes, illetve szembe megy az alapvető európai trendekkel és követelményekkel, anyagilag is károkat okoz”. Hiszen a kiadások mértéke – folytatta a politikus – meghaladja a megtakarításokat. A nagy tiltakozásokat kiváltó intézkedések az általuk beharangozott anyagi eredményeket sem hozták meg – tette hozzá.

A 14 vasútvonal bezárása és a folyamat folytatását sejtető jelek azt bizonyítják, hogy „a kisebbségi kormány képtelen ellátni alapvető állami feladatait” – fogalmazott Fónagy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.