Hiller: Voltak szabálytalanságok a Montessori-érettséginél

Több hónappal a Montessori-középiskola érettségi botrányának kirobbanása után Hiller István oktatási miniszter is elismerte, hogy szabálytalanságok történtek az érettségi során. A miniszter ugyanakkor továbbra sem tett konkrét lépéseket, sőt nem tett ígéretet sem a jogszabályok szerint egyértelműen érvénytelen vizsgaeredmények visszavonására. A szülők nem csodálkoznak: szerintük ugyanis ha a miniszter a munkáját végezné, Gyurcsány egyik fiától is el kellene vennie az érettségi bizonyítványt.

MNO
2008. 09. 18. 6:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2008. június 25-én a Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium három diákjának szülei azzal fordultak a sajtóhoz, hogy egy diákot – egészen pontosan a miniszterelnök egyik fiát – a vizsgák során jogosulatlan előnyökhöz juttattak, és külön terembe zárkózva, szakoktató mellett írta meg az írásbeli érettségit. A szülők azt is elpanaszolták, hogy az iskolában az oktatás minősége kritikán aluli volt, és az érettségi alatt törvénytelenségek sorozatát követték el. Az Oktatási Hivatal vizsgálata ezek után – többek között – feltárta, hogy egyetlen középiskolai tanárt sem alkalmaztak a Montessori-iskolában a tanulmányi időszak és az érettségi vizsgák idején.

A szülők még akkor, júniusban gyakorlatilag az összes illetékes szervet, így Hiller István oktatási minisztert is megkeresték panaszukkal, aki augusztus 27-i keltezéssel, de csak az elmúlt hét végén válaszolt az egyik szülő kifogásaira.

Hiller István ebben kiemeli: „sem én, sem az Oktatási és Kulturális Minisztérium, sem az Oktatási Hivatal illetékesei nem tettek nyilatkozatot arról, hogy a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában a 2008. tavaszi vizsgaidőszakban lefolytatott érettségi vizsgák során nem történt törvénysértés. Az ügyben illetékes Oktatási Hivatal közleményében, illetve az Ön által is ismert határozatában megállapította, hogy az érettségi vizsga lebonyolítása során történtek szabálytalanságok.”

Az érintett szülők azonban sérelmezik, hogy az oktatási miniszter ezek után már nem vonta le a következtetést az érettségire vonatkozóan. Mindössze a tanárok teljes hiányára utalva jegyezte meg, hogy „a jelenlegi jogszabályok – bizonyos esetekben – lehetővé teszik, hogy pedagógusok szakképzettség nélkül is taníthassanak”. Bár a miniszter maga is elismeri, hogy a konkrét esetben a szakképzetlen oktatók alkalmazása jogellenes volt, erről azt írja, hogy ezek tényét bizonyítani kell. „Ez az Oktatási Hivatal kompetenciája. Az Oktatási Hivatal eljárásának megalapozottságát az Oktatási Hivatal döntése elleni jogorvoslati kérelem alapján van lehetőségem kivizsgálni” – fogalmaz Hiller István.

(csepelinfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.