időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nem függesztették fel a nyomozást az adatgyűjtési ügyben

MNO
2008.09.26. 12:23

Az ügyészség nem függesztette fel a nyomozást az adatgyűjtési ügyben, a nyomozás továbbra is folyik, és azt a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A Népszabadság pénteken azt írta, információi szerint az UD Zrt. ügyében ideiglenesen minden nyomozati cselekményt leállítottak; a lap szerint a felfüggesztés oka az, hogy a hangfelvételek nem felelnek meg a célhoz kötöttség elvének. A cikkben megjelent, az ügyészséget érintő információk tévesek, nem fedik a valóságot. Az ügyészség a nyomozást nem függesztette fel – közölte a főügyészség. Hozzátették: a Büntetőeljárásról szóló törvény részletesen és kimerítően felsorolja azokat az okokat és körülményeket, amelyek fennállása esetén a nyomozást – indokolt határozattal – felfüggeszthetik.

Ilyen lehet például, ha a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodik, tartósan, súlyosan beteg, vagy valamely előzetes kérdésben hozott döntést kell beszerezni az ügyben, illetve bizonyos külföldi vonatkozású esetekben is fel lehet függeszteni a nyomozást. „Tekintettel arra, hogy jelen ügyben egyetlen ilyen ok és körülmény sem merült fel, az ügyészségnek nem volt indoka a nyomozást felfüggeszteni. A nyomozás továbbra is folyamatban van, azt saját hatáskörben, önállóan az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda végzi, ennek megfelelően a nyomozati cselekmények tervezése, és azok végrehajtása saját döntése alapján, saját szakmai felelőssége mellett történik” – hangsúlyozta a főügyészség.

Hozzátették: a nyomozás felett gyakorolt ügyészi felügyelet nem terjed ki arra, hogy az ügyész konkrét nyomozati cselekményekre, azok sorrendjére, a végrehajtás módjára, azok időszerűségére utasítást adna, ebben a vonatkozásban a nyomozó hatóság önálló döntési jogkörrel rendelkezik. „Mindebből következik, hogy az ügyészség nem vonta el a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodától” – írták. Hozzátették: a büntetőeljárási törvény konkrétan meghatározza, hogy mely esetben veheti át az ügyész a nyomozást az általános hatáskörrel rendelkező nyomozó hatóságtól. „Jelen esetben azonban e törvényi feltételek nem állnak fent” – írták. Megjegyezték: az ügyben a Fővárosi Főügyészségre különböző időpontokban több panasz is érkezett a nyomozó hatóság által foganatosított házkutatásokat és lefoglalásokat sérelmezve. Ezek értékelése, elbírálása folyamatban van, a Fővárosi Főügyészség törvényes határidőn – 15 napon – belül a panaszok tárgyában dönteni fog.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.