időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Regionális víziközmű-társaságokat értékesíthet az állam

MNO
2008.09.26. 12:43

A Fidesz szerint a még állami tulajdonban lévő regionális víziközmű-társaságok vagyonát át kellene adni az érintett önkormányzatoknak. Erről Babák Mihály országgyűlési képviselő, a párt önkormányzati tagozatának alelnöke tájékoztatott pénteken.

A rendszerváltás után a megyei víziközmű-társulások tulajdonjogát átengedték az érintett önkormányzatoknak, ám ebből öt regionális társaság kimaradt, vagyis ezek továbbra is állami tulajdonban vannak – olvasható a közleményben. A Fidesz attól tart, hogy az Új tulajdonosi program keretében a kisebbségi kormány az öt regionális víziközmű-társaság részvényeit értékesíteni akarja, illetve be szeretné vezetni a tőzsdére.

A tagozat elnöksége szerint ez azt jelenti, hogy több mint 600 település esetében, 1,4 millió embert érintően nem a helyi önkormányzatok rendelkeznek majd az egészséges ivóvizet adó kutakról, vízbázisokról, a víz- és szennyvízvezetékekről, hanem azok a befektetők, akik végül a részvényeket felvásárolják. Ezért azt szeretnék, hogy ezek a társaságok hosszú távon maradjanak közösségi tulajdonban, illetve azokat az érintett települési önkormányzatok – vagy azok önkéntes társulásai – kapják meg ingyenesen az államtól, és kerüljön a forgalomképtelen törzsvagyonba az öt regionális víziközmű-társaság törzsvagyona, közöttük a kutak, vezetékek és szennyvíztisztítók.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.