időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Szedik a szemetet a zalai erdőkben

MNO
2008.09.26. 12:11

Zala megye öt településén önkéntesek gyűjtik a szemetet a Navigátor Közhasznú Egyesület és a Zalaegerszegi Önkéntes Központ szervezésében: a háromnapos erdőtisztító és hulladékszedő akció során a külterületeket, a környező erdőket tisztítják majd meg az illegálisan lerakott szeméttől - tájékoztatott Fodor János, a Navigátor Egyesület elnöke pénteken.

Az erdőtisztítást kétéves felderítőmunka előzte meg. A lerakókról, szeméthalmokról fényképeket készítettek, GPS navigációs készülékekkel rögzítették a koordinátákat. A tanulmány alapján Teskánd, Böde, Boncodfölde, Babosdöbréte és Hottó külterületén 22 illegális lerakó található. Ezekben csaknem ötszáz köbméter háztartási és építési hulladékot hordtak össze, környékük pedig tele van nagy mennyiségű, szétszórt háztartási hulladékkal – mondta el Fodor János.

Az erdők mélyén, földutak végén, meredek domboldalon elhelyezett, nehezen megközelíthető lerakókhoz terepjáróval, összkerékhajtású gépjárművekkel szállítják ki az önkénteseket. A hulladékgyűjtéshez gumikesztyűt, szemeteszsákokat, megfelelő szerszámokat, lapátokat, vasvillákat adnak. Az utánfutókra összegyűjtött szemetet a Zala Depo Kft. telephelyére szállítják, ahol később megsemmisítik. A hulladéktól mentesített területeket két éven át folyamatosan ellenőrzik, figyelmeztető, tájékoztató táblákat helyeznek el, jelzik, hogy hol található a legközelebbi hulladéklerakó.

A költségek egy részét a Környezetvédelmi Minisztérium pályázatán elnyert kétmillió forintból finanszírozzák, a többit önerőből és az önkéntesek segítségével oldják meg. A minisztériumi támogatás forrása a 2006. évi személyi jövedelemadó egy százaléka, amit az adózók az illegálisan lerakott, elhagyott hulladékok felszámolására ajánlottak fel.

A Teskánd környéki erdőtisztítással nem ér véget az egyesület munkája, céljuk, hogy a többi települést is bevonják a környezetvédelembe. Fodor Jánost tanulmánya szerint a megyében összesen mintegy 500 illegális lerakó van. A teljes felszámolásukat az is nehezíti, hogy pályázati forrást csak az önkormányzati területeken található illegális lerakók felszámolására lehet igényelni, pedig a magánterületekre is gyakran a tulajdonos tudta nélkül szállítják a szemetet.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.