időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Várjon a tankolással! – Hétfőtől csökkenhet a benzin ára

MNO
2008.09.21. 08:17

Öt forinttal csökkentheti hétfőn a benzin és a gázolaj literenkénti árát a Mol, miután a világpiacon jelentősen csökkent az üzemanyagok jegyzésára a múlt héten. A dízel ára augusztus óta nem változott, a benzin viszont múlt héten literenként 5 forinttal drágult.

Súlyos mértékben zuhant a hét elején a nyersolaj ára a világpiacon, de pénteken délutánra a WTI típus októberi szállítású határidős jegyzése már megint 100 dollárnál állt hordónként, ugyanott, ahol egy héttel korábban. A finomított termékek árai ennek ellenére jelentősen estek a piacon: dollárban mérve a benzin ára 16 százalékot hanyatlott, míg a gázolajé 4,5 százalékot esett, a forint erősödése pedig még rátett egy lapáttal – olvasható a portfolio.hu oldalán.

Mint ismeretes, az amerikai deviza egységéért a múlt pénteken még körülbelül 168 forintot kellett adni a bankközi piacon, miközben tegnap este már csak 166-nál állt a jegyzés. Ez azt jelenti, hogy forintban mérve a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára 17,3 százalékot, a gázolajé pedig 5,8 százalékot zuhant.

Az elmúlt hetek hektikus olaj- és olajtermék-, valamint forint- és dollár-árfolyammozgások hatásait a Mol nem mindig követte le teljes mértékben a hazai üzemanyagárakkal, ezért igen nehéz megjósolni, hogy mihez kezd most az olajtársaság a kereskedelmi árakkal. A héten látott tendenciák ugyanakkor véleményünk szerint jelentős esést kell hogy hozzanak az üzemanyagárakban, a benzin és a gázolaj árának is legalább 5 forintos csökkentése mellett dönthet hétfőn a Mol.

(portfolio.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.