Polgár Tamás elismerte, hogy nyomtattatott ajánlószelvényeket

Elismerte Polgár Tamás kedden, hogy pártja nyomtattatott ajánlószelvényeket, de szerinte a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) ezzel nem követett el csalást. A neki ajánlásokat gyűjtők az érintett választópolgárokkal töltették ki a szelvényeket, így nem követtek el választási csalást, akkor sem, ha ezek a szelvények nem az Állami Nyomdában készültek – tette hozzá. <br /><br /><strong><a href="/portal/605269" target="_blank">• Ferencvárosi csalás: az ügyészségen tettek feljelentést</a><br /><a href="/portal/605246" target="_blank">• Ami közös bennük: nem indulhat az MDF, a MIÉP és az MSZZP</a><br /><a href="/portal/605324" target="_blank">• Ferencváros, végállomás?</a></strong>

MNO
2008. 12. 23. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgár, aki a január 11-i időközi országgyűlési választáson az MSZZP színeiben kívánt indulni, budapesti sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az üres szelvények lemásolása önmagában nem bűncselekmény, csak akkor, ha azt nem a választó tölti ki. Ekkor válik ugyanis okirattá – fogalmazott. Elmondta, tudomása szerint a neki ajánlásokat gyűjtők az érintett választópolgárokkal töltették ki a szelvényeket, így nem követtek el választási csalást, akkor sem, ha ezek a szelvények nem az Állami Nyomdában készültek. Közölte: azért volt szükség a szelvények nyomtatására, mert sok választónál elkallódnak a papírok. Utalt arra, hogy az ajánlószelvény mintája letölthető a hivatalos internetes választási oldalról is.

Polgár nem zárta ki, hogy még indulni tud az időközi választáson, ha a fellebbezését elfogadja a Fővárosi Választási Bizottság. Elmondta: arra kérték a ferencvárosi választási bizottságot, hogy valamennyi, a választáson induló párt ajánlószelvényeit vizsgáltassák meg az Állami Nyomdával, hogy kiderülhessen: más pártoknál is hasonló módszert alkalmaztak. Tomcat szerint volt olyan párt, amelyik 24 óra alatt gyűjtötte össze a szükséges 750 cédulát, ez pedig véleménye szerint fizikai képtelenség.

Polgár ugyanakkor a Jobbikot vádolta választási csalással. (Novák Előd Jobbik-bizottsági delegált volt az, aki a nyomdai vizsgálatot kezdeményezte három pártnál.) Tomcat egy interneten közzétett nyílt levelet mutatott fel, amely szerinte arra enged következetni, hogy a Jobbiknak egy másik párt ajánlószelvényeit is átadták, miután utóbbi szervezetnek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú szelvényt. A zöld párt jelöltje szerint bebizonyosodott, hogy „a 20 éve tartó csalássorozat” alapjaiban kérdőjelezi meg a jelenlegi választási rendszert, ezért az ajánlási rendszeren mielőbb változtatni kell.

Jobbik: 2003-ban elhunyt személy is ajánlotta Polgárt

A Jobbik közleményben reagált, amelyben azt írta, hogy Polgár Tamás dühében vádolta meg alaptalanul a pártot. A Jobbik valóban kapott más párttól ötven ajánlószelvényt, de azokat a javukra visszalépett Balogh Bélától (Magyar Nemzetért Mozgalom) kapta, mondván azokat nemzeti pártoknak gyűjtötték és végül nem is adták le. A Jobbik szerint inkább arról kellene beszélni, hogy a Magyar Szociális Zöld Párt saját maguk által gyártott ajánlószelvényeire hogy kerültek például a 2003-ban elhalálozott G. Mihály és a 15 éves B. Anna adatai, összesen 426, adattartalmilag is érvénytelen cédulája között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.