időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Jó munkát végeztek a zalai rendőrök

MNO
2009.02.19. 12:26

Országosan jó munkát végeztek a múlt évben a Zala megyei rendőrök, a tömeges nyugdíjba vonulások miatt azonban túl fiatal és tapasztalatlan az állomány – állapították meg egybehangzóan csütörtökön Zalaegerszegen, a megyei rendőr-főkapitányság nyilvános évértékelő értekezletén a felszólalók.

Tiborcz János megyei főkapitány közölte: a jogsértések és balesetek számát illetően Zala továbbra is biztonságos, élhető megye, bár elismerte, hogy az emberek szubjektív biztonságérzete rosszabb, mint amit a számok mutatnak. Megítélése szerint azonban alapvető társadalmi problémákra egy jogállamban nem lehet csak rendészeti eszközökkel válaszolni.

A határőrség integrációja kapcsán nőtt a rendőri állomány létszáma Zalában, de ez leginkább Lentiben hozott eredményt, másutt továbbra is létszámhiány van. A zalai rendőrök átlagéletkora mindössze 33 év, ami azt jelenti, hogy a tapasztalat nagyon sok területen hiányzik – mondta a megyei főkapitány.

A konkrét adatokat ismertetve közölte: tavaly 8216 ismertté vált bűncselekményt regisztráltak, ami 18,6 százalékos csökkenést mutat, leginkább a vagyon elleni, nem erőszakos cselekmények száma mérséklődött. Az országban előforduló összes bűncselekménynek mindössze két százaléka történt Zalában, így a megyét ebből a szempontból csak Tolna és Nógrád megye előzi meg jobb eredménnyel.

Bűnügyileg továbbra is a legfertőzöttebb a megyeszékhely, Zalaegerszeg, ennek ellenére a megye minden kapitányságára jellemző, hogy a vagyon és a közrend elleni bűncselekmények száma is mérséklődött. A kiemelt bűncselekmények száma 700-zal 4254-re csökkent, és javult a felderítési mutató is.

Nőtt ugyanakkor a vagyoni hátrányt okozó – leginkább a gazdasági – bűncselekményekkel okozott kár, ami megközelítette a 2,7 milliárd forintot, de közel 600 millió forint megtérült, ami ugyancsak javuló arányt mutat.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.