Zuschlag: „Gyakorlatilag nem volt könyvelése” a FIB-nek

A Fiatal Baloldal (FIB) gazdálkodásáról beszélt csütörtöki vallomásában Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön. Az elsőrendű vádlott szerint „gyakorlatilag nem volt könyvelése” a szervezetnek. <br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/617090" target="_blank">• Vajon ma miről vall Zuschlag? – folytatódik a tárgyalás</a></strong>

MNO
2009. 02. 19. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlott táblázatokat és kimutatásokat adott át a bíróságnak a FIB folyószámlamozgásairól, többoldalas összegzést a szervezet 2002–2005-ös programjairól. Az egykori szocialista politikus elmondta, ezek segítségével kívánja bemutatni, milyen kiadásai voltak, illetve milyen hivatalos forrásokkal rendelkezett a szervezet ebben az időszakban.

„Gyakorlatilag nem volt könyvelése” a szervezetnek, mivel annyira alacsony volt a hivatalosan elszámolható forrása a FIB-nek, hogy nem volt értelme ezzel foglalkozni. 2002 eleje és 2004 vége között hivatalosan mindössze 20 millió forinttal gazdálkodott a szervezet – közölte a vádlott.

A folyószámláról csupán a legszükségesebb átutalásokat, például a nemzetközi tagdíjakat fizették be – tudatta. Zuschlag János elmondta, arról, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek, csupán nagyon szűk kör – rajta kívül csupán Lados István és még néhány ember – tudott. A FIB elnöksége és választmánya az év elején elfogadott egy költségvetést, az év végén pedig egy beszámolót, de ezek nem a valós folyamatokat tükrözték.

Arról azonban, hogy a hivatalos források és a tényleges kiadások között komoly aránytalanságok voltak, sokan tudtak, s azzal is tisztában voltak, hogy a programok finanszírozásában a civil szervezetek fontos szerepet töltöttek be – hangsúlyozta. Az elnökségen belül bizalmatlanságot szült, hogy nem volt átlátható, pontosan milyen összegek folytak be a szervezethez – közölte a vádlott.

2003-ban a szervezet vezetésén belül vita volt arról, hogy az egyesületektől befolyó összegeket mire fordítsák, milyen programokat valósítsanak meg, s ki miként profitál politikailag ezekből – mondta Zuschlag János azzal kapcsolatban, hogy az eljárás során tanúként meghallgatottak között volt, aki arról beszélt, hogy „nem tudott elszámolni a pénzekkel”.

Az egykori szocialista politikus vallomásának első két napjához hasonlóan a tárgyalást ismét komoly sajtóérdeklődés övezi, a pert számos tévéstáb és több tucat újságíró kíséri figyelemmel.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, s 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.