időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

A bankbiztonsági eszközök használatát sürgeti a kamara

MNO
2009.05.15. 11:01

Jogszabályváltozásokat sürget a Nagy Lajos király úti túszejtés és bankrablási kísérlet kapcsán a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara – tudatta a testület közleményben pénteken.

A kamara „szorgalmazza, hogy a bankbiztonsági szakemberek rendelkezésére álló eszközök használhatóságát jelenleg korlátozó rendelkezéseket” vonják vissza. Így többek között azoknak a térfigyelő rendszereknek a használatára lenne nagy szükség, amelyek alkalmasak a bankok előtti közterek állandó megfigyelésére – áll a közleményben.

Német Ferenc kamarai elnök szerint a megelőzést és a későbbi felderítést segíti, ha a „bankbiztonsági szakemberek és a rendőrség használatba veheti a ma már rendelkezésre álló, de a vonatkozó szabályok miatt nem bevethető védelmi, technikai eszközöket”. A most készülő magánbiztonsági törvény egyértelmű iránymutatásokat kell, hogy megfogalmazzon ezen a területen – tartalmazza a közlemény.

Csütörtökön kora este egy fegyveres férfi megpróbált kirabolni egy bankfiókot Budapesten, a XIV. kerületi Nagy Lajos király útján, és túszt is ejtett. A férfi megfenyegette a bent tartózkodókat, és pénzt követelt. Ekkor az OTP-fiók biztonsági őre dulakodni kezdett vele, és könnyebben megsérült. Miközben a rendőrség túsztárgyalója beszélt vele, az épületet a terrorelhárító egység rendőrei körbevették, két kommandós bement a bankba, és hét óra előtt nem sokkal ártalmatlanná tették.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.