Módosítaná a közbeszerzési törvényt két fideszes képviselő

Két fideszes képviselő azt javasolja, hogy 25 millió forintig továbbra se kelljen közbeszerzést kiírni szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások megrendelése esetén, mert ez ellehetetlenítheti például a külföldi előadók fellépését, vagy nemzetközi művészeti kiállítások megrendezését.

MNO
2009. 05. 07. 11:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és Halász János fideszes alpolgármester javaslatukban azt írják, hogy korábban a szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások, valamint a szállodai és éttermi szolgáltatások esetében 25 millió forintig nem kellett közbeszerzési eljárást kiírni. Ez a szabály azonban 2009. április 1-jétől úgy módosult, hogy nettó 8 millió forint felett közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, ami azt jelenti, hogy csak abban az esetben léphetnek fel a felkért művészek vagy együttesek, ha a közbeszerzési eljárást megnyerik. A két ellenzéki képviselő szerint az új szabály számos gyakorlati problémát idéz elő, például külföldi előadókkal vagy azok külföldi képviselőivel szinte lehetetlen lesz közbeszerzést lefolytatni, ugyanis erősen életszerűtlen, hogy a magyar közbeszerzési törvény előírásainak megfelelő iratmintákat ki tudják tölteni.

A nemzetközi művészeti kiállítások lebonyolítása szintén lehetetlenné válik, hiszen a külföldi kiállításszervező cégek valószínűleg nem tudnak, és nem is akarnak a magyar közbeszerzési törvény alapján ajánlatot tenni, hiszen ez a nemzetközi gyakorlattól teljesen idegen – áll a javaslat indoklásában. Kósa Lajos és Halász János szerint szintén problémát okozhat, hogy a művészek többségét több promóter is ajánlja, a turnékat viszont általában egy cég szervezi: így nem biztos, hogy az az ajánlattevő nyeri a közbeszerzési eljárást, aki szervezi a turnét. Az is előfordulhat, hogy a közbeszerzési eljárás túlzott adminisztratív terhei miatt a promóter nem kíván részt venni a közbeszerzési eljáráson, vagy nem tud érvényes ajánlatot tenni, így az eljárás eredménytelen lesz, a fellépés pedig elmarad – írják a javaslat indoklásában. A két önkormányzati vezető szerint az új szabály gyakorlati problémákat okoz a szállodai és éttermi szolgáltatások megrendelése esetében is, mert a rendezvények időpontja és az igénybe vett szállás és étkezés mennyisége teljesen kiszámíthatatlan, így nagyon nehéz az igényelt szolgáltatás minőségét és mennyiségét előre meghatározni.

Mint írják, a sportrendezvények esetében szintén kiszámíthatatlan a résztvevők száma, illetve igénye a kvalifikációs feltételek miatt. Kósa Lajos és Halász János az említett gyakorlati problémák miatt azt javasolja, hogy állítsák vissza az eddigi bevált szabályokat, amelyek szerint a szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatások, valamint a szállodai és éttermi szolgáltatások esetében 25 millió forintig nem kell közbeszerzést kiírni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.