Mulasztásai miatt menesztik a Pécs-Pogányi reptér vezetőjét

Ács Gyula, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjének felmentését kezdeményezi a pécsi városvezetés – tájékoztatott közleményében Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester szerdán. „Ács Gyula menesztését azért kezdeményeztük, mert a vizsgálatok során olyan mulasztásokat, rossz üzletpolitikára és cégvezetésre utaló nyomokat tártak fel a szakértők, amely ezt a döntést szükségszerűvé teszi” – áll a közleményben.

MNO
2009. 07. 08. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Csaba levelében azt írta: Páva Zsolt polgármester utasítására írásban kérte a Baranya Megyei Önkormányzat elnökét, Hargitai Jánost mint a pécsi önkormányzat tulajdonostársát, hogy járuljon hozzá a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjének felmentéséhez. Ács Gyula elmondta: a város revizorai által végzett vizsgálat valóban azt állapította meg, hogy 2005 óta jelentős mennyiségű üzemanyag tűnt el a reptér benzinkútjáról. Egy másik vizsgálat azonban ezt nem erősítette meg, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding szakemberei mindent rendben találtak – tette hozzá. „Amíg azonban engem nem hallgatnak meg a kérdésben, erről nem tudok a döntéshozókkal beszélni, így addig az sem derül ki, hogy eltávolításom mögött milyen más okok állnak” – fogalmazott.

A pogányi légikikötő eladása június végén sikertelenül zárult, senki sem jelentkezett a pécsi önkormányzat befektetői felhívására. A tulajdonosok 3 milliárd forintért kínálták eladásra, plusz át kellett volna vállalnia a vevőnek a repülőteret működtető társaság működésre és fejlesztésre korábban felvett 1,1 milliárd forintos hitelét. A vevőnek 25 évig kellett volna működtetnie a légikikötőt. Az új befektetőre azért lenne szükség, mert a tulajdonosok (a pécsi, a megyei, a pogányi önkormányzat, valamint a Pécs Holding Zrt.) egyre nehezebben tudják finanszírozni az üzemeltetést, emellett nincs elegendő forrásuk a fejlesztésre, így a kifutópálya meghosszabbítására, amely a nagyobb gépek le- és felszállását tenné lehetővé.

A megye elvileg a fenntartás 20 százalékát fizeti, de már 75 millió forinttal tartoznak Pécs városának. Nagy Csaba alpolgármester korábban úgy nyilatkozott: sürgős az eladás, hiszen a létesítmény mintegy havi tízmillió forintos fenntartását jelenleg is hitelből finanszírozza a pécsi önkormányzat, a keret várhatóan az ősz elejére teljesen kimerül. Addigra mindenképpen megoldást kell találni a légikikötő számára: a jelenleginél is takarékosabban kell működtetni, de az is szóba került, hogy csak üzemeltetési szerződést kötnének a jelentkezővel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.