időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Nem megfelelő a tűzoltók egészségügyi és pszichológiai ellátása

MNO
2010.01.14. 13:02

A szaktárcához fordultak a tűzoltók amiatt, mert véleményük szerint a BM-kórház bezárásával nagymértékben romlott a hivatásos önkormányzati tűzoltók egészségügyi és pszichológiai ellátása, a rendőrkapitányságokon a csapatorvosok által elvégzendő vizsgálatok akadoznak, ráadásul azokért egyre több helyen kénytelenek pénzt kérni, amit a tűzoltóság költségvetése nem tud fedezni.

Az egészségügyi reform következtében 2007-ben megszüntették a BM Központi Kórház és Intézményei működését, ezzel egy időben az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok állományának egészségügyi ellátását az MH Honvéd Egészségügyi Központhoz (HEK) utalták.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) szóvivője az MTI-nek elmondta: a hivatásos önkormányzati tűzoltóság személyi állományának – külön jogszabályban meghatározott – egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatát a változások miatt a rendőrkapitányságokon a csapatorvosok végzik. Ez azonban több helyen akadozva történik, és a HEK-ben a felvételre jelentkező tűzoltók egészségügyi vizsgálatáért személyenként 14 ezer forintot kér az intézmény az önkormányzati tűzoltóságoktól. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok költségfedezete egyetlen önkormányzati tűzoltó-parancsnokság költségvetésében sem áll rendelkezésre, így ennek kifizetése komoly akadályokba ütközik – tette hozzá.

Megjegyezte: az éves szűrővizsgálatok végrehajtása is komoly gondot jelent, ráadásul a kötelező pszichológiai vizsgálatot a rendőrkapitányságok orvosai kapacitás hiányában nem vállalják. Így olyan „kívülálló” pszichológusokkal kell azt – megbízási szerződés alapján – elvégeztetniük, akiknek nincs ismeretük a tűzoltók munkájáról, életéről.

Az ezredes közlése szerint a szakszervezetek a problémát már tavaly és tavalyelőtt is jelezték a szakmai felügyeletet ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a tűzoltóságot felügyelő minisztériumnak, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben, ezért a tárcavezetőn keresztül a kormányhoz fordulnak segítségért.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.