Földmutyi: vastagon érintett az MSZP-s polgármester?

Olyan dokumentumokat adott át a magoszos Budai Gyula pénteken az ügyészségnek, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy Horváth Klára, Bábolna MSZP-s polgármestere, parlamenti képviselő állami földeket játszott át egy külföldi befektetőnek.

MNO
2010. 03. 19. 9:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója a Központi Nyomozó Főügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: egy 240 hektáros állami területről van szó, amelynek ügyében már nyomoz az ügyészség. Budai Gyula azt mondta: Horváth Klára nemcsak hogy tevékenyen részt vett ennek a jogügyletnek a lebonyolításában, hanem ő mozgatta az egészet, az ő kezdeményezésére írta ki még 2007-ben a földalapkezelő ezt a területet, ő hozta a két strómant, ő hozta a külföldi befektetőt, és az ő előterjesztése alapján döntött az önkormányzat a rendezési terv módosításáról.

A Magosz szövetségi igazgatója február 19-én közölte, hogy újabb bábolnai földeladási ügyben nyomoz az ügyészség a település szocialista polgármestere ellen. (Az eredeti ügy egy 85 hektáros állami föld bérbeadásával kapcsolatos, amely Budai Gyula szerint jogszabályellenesen történt.) Budai Gyula korábbi, februári tájékoztatóján az ügy részleteit ismertetve azt mondta: 2007. március 10-én Horváth Klára közérdekű célokra, ipari park létrehozására hivatkozva kezdeményezte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél 240 hektár állami földterület pályázati úton való értékesítését. Mint mondta, a 2007 júniusában kiírt pályázatot azonban nem a bábolnai önkormányzat, hanem két magánszemély nyerte, akik 227 millió forintot ajánlottak Bábolna 201 millió forintjával szemben. (Budai szerint egyébként körülbelül nyolcmilliárd forintot érhet ez a terület a művelési ágból való kivonással.)

Hozzátette: 2007. október 10-én a két magánszemély tulajdonosként kezdeményezte a 240 hektár művelési ágból való kivonását és ipari parkká minősítését, ezáltal a terület ára négy-ötszörösére nőhetett. Mint mondta, 2007. október 17-én a tulajdoni lapra rákerült egy banknak és a Vivax Kft.-nek a vételi és a jelzálogjog bejegyezése iránti kérelme. Budai Gyula pénteki tájékoztatása szerint csatolta az ügyészség számára azt a szerződést, amelyben az áll, hogy a Vivax nevében az említett két magánszemély vásárolja meg az ingatlant, és ezt a dokumentumot Horváth Klára is aláírta.

Az önkormányzat, miután a szántó megjelölésű, 240 hektáros terület két magánszemély nevére került, tevékenyen közreműködött abban, hogy kivonják a területet a művelési ágból, módosították a rendezési tervet, hogy a szántóból ipari park legyen, illetve döntött a belterületbe vonásról – fejtette ki. A magoszos vezető csatolt egy olyan nyilatkozatot is, amely szerinte egyértelműen azt bizonyítja, hogy a két magánszemély a külföldi befektető pénzéből járt el, valamint egy olyan német nyelvű levelet is, amelyben Horváth Klára arról biztosítja a külföldi befektetőt, hogy a bábolnai önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megvalósítsa az ipari parkkal kapcsolatos beruházásokat.

„Magyarországon egy szocialista országgyűlési képviselő közreműködésével így lehet 240 hektár jó minőségű földterületet külföldi befektetőnek átjátszani” – fogalmazott Budai Gyula, aki szerint a dokumentumok átadása után „az ügyészség térfelén pattog a labda, hogy mikor lesz Horváth Klárából gyanúsított”. Hozzátette: Hagyó Miklósnak sokkal kisebb ügyért „engedték el a kezét” a szocialisták. Bábolna szocialista polgármestere februárban azt közölte: két magánszemély tulajdonában van és továbbra is szántóföld az a 240 hektáros terület, amellyel kapcsolatban a Magosz szövetségi igazgatója hűtlen kezelés gyanúját vetette fel. Horváth Klára kijelentette: a 2007-es földügyletben nem érte kár az államot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.