időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Szijjártó: Magyarország ismét élen járóvá vált Európában

MNO
2010.06.26. 16:49

A kormányfő szóvivője szerint Magyarország ismét élen járóvá vált Európában, hiszen az Európai Tanács legutóbbi ülésén éppen olyan változásokat határozott el, mint amilyeneket az első gazdasági akcióterv keretében Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentett.

Szijjártó Péter ezt azután írta közleményében, hogy a pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó „mélyreható módosítását” sürgette a Bloomberg jelentése szerint a magyar miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek küldött levelében az Európai Bankszövetség (EBF), amely úgy véli, a „diszkriminatív” adókivetés több hitelező céget veszteségessé fog tenni, és gátolni fogja a gazdasági növekedést.

Orbán Viktor szóvivője emlékeztet: a magyar kormány a közteherviselés érdekében arra kérte a bankokat, biztosítókat és pénzügyi lízingcégeket, hogy az idei évben 200 milliárd forintra növeljék az általuk a költségvetésbe befizetendő összeget.

Az Európai Tanács legutóbbi ülésének következtetései ezzel kapcsolatban így fogalmaznak: „az Európai Tanács egyetért azzal, hogy a tagállamoknak be kell vezetniük a pénzügyi intézmények által fizetendő adók rendszerét a méltányos tehermegosztás biztosítása érdekében, illetve azért, hogy ösztönzőket nyújtson a rendszerszintű kockázat korlátozásához” – idézi közleménye végén Szijjártó Péter.

(mti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.