időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Módosul a végtörlesztés szabályozása

MNO
2011.09.26. 17:13

November 1-jétől emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszes italoké, valamint a dohánytermékeké is. Ezenkívül az Országgyűlés hétfőn módosította a devizahitelek fix árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztésével összefüggő adószabályozást, annak egy részét ugyanis az előterjesztő szándékával ellentétes tartalommal fogadta el múlt hétfőn a parlament.

Az illeték- és a személyijövedelemadó-törvény hétfői módosításával lehetővé válik, hogy ne csak a lakáscélú devizaalapú hitelek végtörlesztése esetén járjon mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól, hanem a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is, ha azok fedezete ingatlan.

Nő a gázolaj, a szeszes italok és dohánytermékek jövedéki adója

November 1-jétől 13 forinttal, 110 forintra emelkedik a gázolaj jövedéki adója, és nő a szeszes italoké, valamint a dohánytermékeké is. A mai mérték öt-, illetve hatszorosára emelkedik a pénznyerő játékautomaták tételes adója, és január 1-jétől megadóztatják az online szerencsejátékot is.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, a zárószavazás előtt több ponton átírt törvényjavaslatot 244 igen és 85 nem szavazattal fogadta el hétfő este az Országgyűlés. A kormány azzal indokolta az adóemelés szükségességét, hogy részben ezzel „foltozná be” azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

Új távhőtámogatási rendszer épül ki

A termelő helyett a hőszolgáltató kap majd központi támogatást október 1-jétől – egyebek közt ezt tartalmazza az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítása.

A parlament 245 igen, 95 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szeptember 16-án benyújtott javaslatát.

A törvény egy új, hőoldali támogatási rendszer bevezetését célozza meg. Az új támogatási rendszer alapvető célkitűzése a lakossági távhőárak szinten tartása mellett az, hogy a közszolgáltatási kötelezettséget ellátó távhőszolgáltatókat ösztönözze a ténylegesen primerenergia-megtakarítással járó, nagy hatásfokú, kapcsolt termelésből való vételezésre.

A hőszolgáltatónak nyújtandó támogatást a MAVIR folyósítja majd egy elkülönített számla terhére. A folyósítást és a jogosultságot a Magyar Energia Hivatal (MEH) folyamatosan ellenőrzi.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.