Őrizetben a boltocskázó polgármester

Uzsora-bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Tornanádaska polgármesterét és feleségét, valamint a polgármester unokatestvérét; a bíróságnál kezdeményezik előzetes letartóztatásukat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kedden. Beri Tamás idén januárban, időközi polgármester-választáson nyerte el a tisztséget, független jelöltként indult a posztért.

BL
2011. 10. 25. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás adatai szerint a polgármester boltjában a helyiek jelentős felárral hitelre vásárolhattak, az áru értékét, vagy gyakran annak többszörösét a polgármester a hivatalon keresztül folyósított juttatásokból vonta le – mondta Gaskó Bertalan, a főkapitányság szóvivője.

A 38 éves polgármestert, 32 éves feleségét, valamint a polgármester 28 éves unokaöccsét gyanúsítottként hallgatta ki az Edelényi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. Az őrizetbe vett faluvezető és felesége úgynevezett szociális boltot üzemeltetett a településen, ahol a község lakói a polgármester által meghatározott napi limit alapján élelmiszereket vásárolhattak hitelbe. A következő hónapban az adósoknak a felhalmozott, átlagosan 100 százalékos kamattal terhelt tartozásokat a családjuk részére folyósított segélyekből kellett megadni.

A nyomozás adatai szerint a polgármester a testvérét és unokatestvérét a közmunkaprogram keretében gyakorlatilag arra alkalmazta az önkormányzatnál, hogy a segélyek kifizetésekor „rendet” tartsanak, „biztosítsák a nyugodt körülményeket a bolti tartozások beszedésére”. A gyanú szerint a polgármester júniusban – tartozásuk rendezése céljából – behívatott két helyi lakost, majd a jogosnak vélt tartozás kiegyenlítése érdekében az unokatestvérével tettleg bántalmaztatta őket.

Az Edelényi Rendőrkapitányság hétfőn a gyanúsítottaknál, illetve a tornanádaskai boltban házkutatást tartott, majd a kihallgatásukat követően őrizetbe vette a gyanúsítottakat, akiket – személyenként eltérően – többek között uzsora-bűncselekménnyel, közokirat-hamisítással, csalással, valamint önbíráskodással gyanúsít a rendőrség. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán ez év január elején, időközi polgármester-választáson nyerte el a tisztséget Beri Tamás, aki független jelöltként indult a posztért. A 320 tornanádaskai választópolgár három függetlenre voksolhatott; az új polgármester a leadott 253 szavazatból 163-at szerzett meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.