„Gigacsalás” és több száz gyanúsított az ügyben

301 gyanúsított és 315 millió forintos kár a tiszabői „szocpolos” csalássorozatban.

NT
2012. 01. 09. 14:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Zita közlése szerint a 301 gyanúsítottból 19-en szervezőként ügyködtek, ők voltak leginkább haszonélvezői a bűncselekményeknek. A nyomozás során összesen 178 rendbeli csalást, 182 rendbeli közokirat-hamisítást, 12 rendbeli hivatali visszaélést, 17 rendbeli hivatalos személy általi közokirat-hamisítást és 8 rendbeli okirattal való visszaélést állapítottak meg – ismertette a jellemző adatokat az őrnagy.

Heteket vesz igénybe

Jelenleg az eljárás utolsó fázisa, az iratismertetés zajlik, ami a nagyszámú gyanúsított miatt heteket vesz igénybe. Ezt követően az anyagot vádemelési javaslattal küldik át a megyei főügyészségre – tette hozzá a sajtószóvivő.

Közlése szerint a 2005 és 2009 közötti időszakban történt bűnesetek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, de általában több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat.

A vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Jóval alacsonyabb volt

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket – akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra – tiszabői szervezők keresték fel helyben, illetve az ország más településein. Ők a rászorulóknak a támogatás „elintézését” ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük: mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a „szocpolt”, ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A gyanúsítottak körébe beletartoznak a szervezők mellett az ügyben eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek. Az eljárás során előzetes letartóztatásban volt a polgármester, a jegyző, valamint a képviselő-testület több tagja, így a helyhatóság egy időre működésképtelenné vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.