Újabb kétes ügyekre derült fény

Több ügyben is büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) annak a vizsgálatnak az eredményei alapján, amelyet a tavalyi ajkai ipari katasztrófa után a kormány utasítására végzett el – írja a pénteki a Magyar Nemzet.

WL
2012. 01. 13. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűncselekménygyanús ügyek a Mal Zrt. és a Mal érdekeltségébe tartozó Inotai Alumínium Kft. mellett a Motim Zrt.-t, a Forrás Nyrt.-t, az állami tulajdonban lévő a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt.-t, valamint a közép-dunántúli és az észak-dunántúli környezetvédelmi felügyelőséget érintik.

Az ügyek többségét a privatizációs szerződésekben vállalt környezetvédelmi kárelhárítás nem megfelelő elvégzése, illetve a felügyelőségek szabálytalan engedélyezési és ellenőrzési eljárása tekintetében tárta fel a Kehi.

A vizsgálat kiderítette, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. önköltségi ár alatt szállított vizet a Malnak, majd fiktív karbantartási szerződésekkel igyekeztek elfedni a jelentős kedvezményt. A Kehi szerint összesen 112,7 millió forintos vagyoni kár érte az állami tulajdonú vízművet.

Az alumíniumipari cégek privatizációs szerződéseihez kapcsolódó volt ÁPV-s leánycégnél, a Forrás Nyrt.-nél különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt is feljelentést tett a Kehi, melynek jelentése szerint az állam kárelhárítási feladataira elkülönített számláról több mint 60 millió forintot sikkasztottak el – értesült a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.