Már Szolnokon is egészségtelen a levegő

Szolnok levegőjének szállópor-koncentrációja egészségtelennek minősül, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

NT
2012. 02. 10. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pénteken közzétett tájékoztatója szerint pénteken 11 órakor Szolnokon a szálló por (PM10) koncentrációja 190 százaléka volt a megengedettnek. A meteorológiai előrejelzések alapján a nap folyamán a légszennyezettség további emelkedésére lehet számítani a Tisza-parti megyeszékhelyen, ahol vasárnapig javulás várható.

A felügyelőség a gépjárműhasználat mellőzését, valamint a környezetbarát motorokkal működő autóbuszok, illetve a gázfűtés igénybevételét javasolja a város lakosságának. Ezenkívül felhívja a figyelmet arra is, hogy a kisgyermekkel sétálva lehetőleg kerüljék a belváros forgalmas útjainak környékét.

Az önkormányzat egyelőre nem vezetett be a gépjárművek közlekedésére vonatkozó korlátozást – tájékoztatta az MTI-t Pókász Endre, a helyhatóság sajtóreferense.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.