580 millióba került a MÁV-nak a hamvába holt projekt + Videó

A Kehi szerint 580 milliós kár érhette a MÁV-ot az egykori sikertelen kormányzatinegyed-beruházás kapcsán - írja a Magyar Nemzet.

WL
2012. 03. 06. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés, sikkasztás és adócsalás gyanújával ismeretlen elkövető ellen tett büntetőfeljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a legfőbb ügyésznél a MÁV karbantartó bázisának áthelyezése kapcsán.

Az ügylettel összesen 580 millió forintos kár érhette a MÁV-ot, míg a kivitelező, az MSZP közeli Balo Kft. és B-Motép Kft. rendkívül jól járt. A Balo Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Balogh Ernő és az egykori MSZP-s Hámori Csaba. Sőt, a társaság a Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az MSZP korábbi Köztársaság téri székházában volt elérhető.


2007-ben a Gyurcsány-kabinet döntött a kormányzati negyed létrehozásáról a fővárosi Nyugati pályaudvar mögötti területen. Az akkor a MÁV tulajdonában lévő ingatlant legkésőbb 2007. december 31-ig kellett kiüríteni, előtte azonban az ott működő motorszínt és személykocsi-javító műhelyt el kellett költöztetni.

A vasúttársaság közbeszerzési eljárást írt ki a kiszemelt terület fejlesztésére, amely azonban – a Kehi megállapítása szerint – több szempontból is törvénysértő volt.

A Kehi szerint a MÁV kifejezetten a Balo Kft.-vel akart szerződni. Hámoriék cégével 2008. június 11-én kötötték meg a szerződést, annak összértéke nettó 1,26 milliárd forint volt.

A Kehi kiemelte: mivel a Balo és B-Motép tényleges tevékenységet nem végzett, így a szerződések jó erkölcsbe ütköznek, és semmisek. A feljelentés szerint a MÁV 454 millió forintot fizetett ki ellenszolgáltatás nélkül a két cégnek. Ehhez jön még az 51 milliós be nem hajtott kötbér és egy jogosulatlanul kifizetett 75 milliós kártérítés. Ezek teszik ki a MÁV-ot érő teljes, 580 milliós kárösszeget – írja a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.