időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Orbán: Még ne törjék a fejüket a szabadságon + Képriport + Videó

WA
2012.05.14. 09:46

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz.

Az ülésen az európai gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor azt mondta, Görögországban nagy a baj, a francia elnökválasztás több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, így szerinte arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Ezért azt kérte a Fidesz–KDNP képviselőitől, „most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket”, a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as költségvetés vázának, és szeptemberben már csak a költségvetés nagyobb egységein belüli részdöntéseket kell meghozni. Mint mondta, megpróbálnak a magyar gazdaság számára, amennyire ez a jelenlegi európai viszonyok között lehetséges, kiszámítható, tervezhető költségvetést megalkotni.


Mint mondta, abban bízik, hogy a két éve épülő új gazdasági rendszer, amely stabilizálta a magyar pénzügyi helyzetet, „összességében nagyobb teljesítményre lesz képes, mint ma azt sokan gondolják. De óvatos duhajnak kell most lenni, inkább kétszer túlbiztosított tervezéssel kell előállnunk, mert az európai válság meg általában a felfordult állapot a világgazdaságban azt követeli meg, hogy óvatos tervezési filozófiát kövessünk.”


Megerősítette ugyanakkor, ha többletbevételek folynak be, akkor azokból a munkát terhelő közterheket, adókat, járulékokat szeretnék csökkenteni. Erről azonban – mint mondta – szeptember vége, október közepe előtt nem érdemes beszélni, mert a teljes évre vonatkozó gazdasági folyamatokat októbernél hamarabb nem lehet látni.

Vargáról

Arra a kérdésre, mit vár a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások új vezetőjétől, Varga Mihálytól – aki várhatóan június 1-jétől tölti majd be ezt a posztot –, a kormányfő azt válaszolta: a magyar kormány szeretné minél hamarabb megkezdeni a tárgyalásokat, és sikerrel lezárni őket. Varga Mihályról szólva úgy nyilatkozott: „Tőle várom, hogy tolmácsolni tudja azokat a közgazdasági megfontolásokat, amelyek szerint változásokra lehet szükség a magyar gazdaságpolitikában. De nem én fogok neki utasításokat adni, bár ez sem zárható ki, hanem inkább az lesz a közlekedés iránya, hogy ő ismerteti a tárgyalások során felmerült javaslatokat.” A kormányfő megfogalmazása szerint ez „több mint egyenrangú viszony a következő két–három hónapot illetően”.

Orbán Viktor a tanácskozáson tájékoztatta a képviselőket a kormányt és a frakcióvezetést érintő változásokról, s indoklással együtt megtette javaslatát az új Fidesz-frakcióvezetőre Rogán Antal személyében, aki a Miniszterelnökség élére kerülő Lázár Jánost válthatja a poszton. Lázár az ülésről távozóban elmondta: június 1-jéig választja meg új vezetőjét a Fidesz parlamenti frakciója.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök hivatalosan is bejelentette, hogy Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke kaphatja az Áder János köztársasági elnökké választásával megüresedett európai parlamenti (EP) képviselői mandátumot – tudta meg az MTI kormánypárti forrásból. A Magyar Nemzet múlt pénteki számában írt arról, hogy Bánki Erik válthatja Áder Jánost az EP-ben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.