A Kúria dönt a vesztegetéssel vádolt „természetvédőről”

A Kúriának kell eldöntenie, hol tárgyalják a vesztegetéssel vádolt debreceni környezetvédő perét.

LM
2012. 07. 03. 5:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máté Kinga győri törvényszéki bíró, szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte: a Debreceni Törvényszék a Zs. F. T. ellen, társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben megállapította illetékességének hiányát, és rendelkezett arról, hogy az iratokat tegyék át a Győri Törvényszékhez.

E döntését arra alapozta, hogy az ügyészség a bűncselekmény elkövetésének helyét jelölte meg a vádiratban illetékességi okként, de a Debreceni Törvényszék a vádirat megvizsgálása után arra a megállapításra jutott, hogy Debrecenben bűncselekmény elkövetése nem valósult meg – tette hozzá a szóvivő. Máté Kinga jelezte: a Győri Törvényszék szintén megállapította illetékességének hiányát, figyelemmel arra, hogy a vádirat szerint az első vesztegetési ajánlat Debrecenben történt, így az iratokat az illetékességi összeütközés miatt – eljáró bíróság kijelölését kérve – a Kúriára terjeszti fel.

Az ügy

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) február közepén vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasolt az illetékes ügyészségnél a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke ellen.

Az m1 Híradója akkor azt közölte: a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke bíróságon támadta meg a gyár környezethasználati engedélyét, ám eközben az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt az Audival. Az NNI tájékoztatása szerint a zöldszervezet elnöke előbb 30, majd 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését a környezethasználati engedéllyel kapcsolatos bírósági eljárásban. A pénzt támogatási szerződés alapján, öt évre elosztva kérte. Az Audi látszólag elfogadta az ajánlatot, de közben feljelentést tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.