Korrupciógyanús közbeszerzések

A HM belső ellenőrzési főosztálya lezárta azt a vizsgálatot, amelyet a Honvédkórház és jogelődjei által 2002–2010 között kötött szerződésekkel kapcsolatban rendelt el Budai Gyula kérésére Hende Csaba miniszter.

WL
2012. 07. 06. 3:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult az a vizsgálat, amelyet a Honvédelmi Minisztériumban (HM) folytattak azokkal a korrupciógyanús ügyekkel összefüggésben, amelyek a Honvédkórház előző választási ciklusokban kötött szerződéseivel kapcsolatosak – tudta meg a Magyar Nemzet. Az eljárást a honvédelmi tárca belső ellenőrzési főosztálya folytatta le. A lap információi szerint a szervezet több bűncselekménygyanús esetre bukkant az egészségügyi intézmény és a szaktárca által felügyelt jogelődjei által kötött megállapodásokkal kapcsolatban.

A vizsgálatra még februárban kérte fel Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Hende Csaba honvédelmi minisztert. A kormánybiztos kérésére a tárca szakemberei nemcsak a HM Központi Honvédkórház, a Magyar Honvédség Honvéd Egészségügyi Központja vonatkozásában folytatták le a vizsgálatot, hanem számtalan dokumentumot tekintettek át az egykori Állami Egészségügyi Központ honvédelmi tárcán kívüli elődintézményeinél is. Az átvilágítás tehát kiterjedt az egykori Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz tartozó IRM Központi Kórházra, a MÁV Kórházra és intézményeire, valamint az Országos Gyógyintézeti Központra is.

A lapnál úgy tudják, a belső ellenőrök megvizsgálták az intézmények 2002 és 2010 közötti időszakban lefolytatott összes közbeszerzését, és ezek kapcsán számos visszaélés gyanúja merült fel. Áttekintették azokat a megállapodásokat és az azokhoz kapcsolódó dokumentumokat is, amelyek alapján a Honvédkórház és jogelőd intézményei külső cégeket bíztak meg az intézmény ellátásával és egyéb feladatainak elvégzésével. A vizsgálat a Magyar Nemzet értesülései szerint megállapította, hogy ezek a kiszervezések, külsős szerződések jelentős anyagi veszteséget okozhattak az állami egészségügyi intézményeknek.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.