Pénztárak ingatlanügyletei

Igazságügyi ingatlanszakértők bevonásával vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a magánnyugdíjpénztárak gyanús ingatlanbefektetéseit.

WA
2012. 07. 12. 2:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap információi szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) külsős szakértők segítségét is igénybe veszi azoknál a vizsgálatoknál, amelyek során a hazai magánnyugdíjpénztárak befektetéseit veszik górcső alá. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az igazságügyi ingatlanszakértők olyan gyanús ingatlanügyekben dolgoznak a kormányzati szerv kérésére, amelyekben néhány önkormányzat is érintett lehet. Az eddigi ellenőrzések során kiderült, hogy több esetben adóelkerülés céljából létrehozott offshore-hátterű vagy jogilag nem létező cégek olcsón megvásároltak bizonyos önkormányzati ingatlanokat, majd azokat – néha szinte azonnal, de bármilyen értéknövelő beruházás nélkül, esetleg kisebb ráfordítással – többszörös áron vásároltatták fel az ingatlanalappal. Az óriási nyereséget „természetesen” a közbeiktatott cég realizálta, azt pedig az igazságügyi szakvélemények döntik majd el, hogy a veszteség az ingatlant áron alul eladó önkormányzatnál vagy pedig az irreálisan drágán megvásárló ingatlanalapnál, illetve végső soron a befektető magánnyugdíjpénztár tagjainál jelentkezett-e. Ráadásul egyes offshore-hátterű cégek és az ingatlanalap-kezelők tisztségviselői között több esetben személyi összefonódásokat is találtak az ellenőrök.

Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.