Vádat emeltek a volt szocialista miniszter ellen

Vádat emeltek Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Fapál László, a tárca egykori államtitkára ellen – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

LM
2012. 07. 13. 7:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára ellen – írja közleményében a főügyészség. A főügyészség a vádlottakat egyrendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, melyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László felbujtóként követett el. A volt tárcavezetőt az ügyben február közepén hallgatták ki, egy évvel korábban Juhász Ferenc még elismerte, hogy ő engedélyezte a lakásvásárlást.

Megszólaltak az érintettek

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára nem tartja megalapozottnak a Központi Nyomozó Főügyészség vele szembeni vádemelését, és ártatlannak tartja magát, Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszterhez hasonlóan. Dezső Antal, Fapál László ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy – álláspontjuk szerint – védence kettős jogviszonyban volt, és nem államtitkárként, hanem katonatisztként kapott lakást a Honvédelmi Minisztériumtól. Mivel Fapál László katonatisztként kapott lakást, ezért nem lehet az ügyben az állami vezetőkre vonatkozó jogszabályokat alkalmazni, illetve a terhére róni – tette hozzá. Juhász Ferenc ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: nem tartja megalapozottnak a vádat, mert egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban – Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva – már formailag törvényesnek talált.

Gyanú

A gyanú szerint 2005 februárjában Fapál László a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként a lakásellátás iránti igényét nem a vonatkozó kormányrendelet alapján, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek jelentette be, hanem – hivatásos katonai szolgálati viszonyára hivatkozva – közvetlenül Juhász Ferenc miniszternek, a munkáltatójának. Ez alapján a főügyészség szerint Juhász Ferenc – vagyonkezelőként megszegve a HM rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről és elidegenítéséről szóló jogszabályi rendelkezéseket – olyan egyedi döntést hozott, melyben határozatlan idejűként állapította meg a lakásjuttatás időtartamát.

Tábornokper

A két szocialistának nem ez az egyetlen ügye, nevük felmerült az úgynevezett tábornokperben, melyet a Kaposvári Törvényszéken tárgyalnak. A katonai ügyészség szerint a Honvédelmi Minisztériumban szolgáló dandártábornokok megállapodtak egymással a beszállítóknak kifizetett összegek lefölözésében. Az egyik dandártábornok vallomása szerint a kenőpénzből a szaktárca akkori közigazgatási államtitkárának, a másodrendű vádlott Fapál Lászlónak, illetve az akkori honvédelmi miniszternek, a szocialista Juhász Ferencnek is jutott. Fapál állítólag egy viszkisdobozba rejtette a Juhásznak járó négymillió forintot. Az ügyet a Magyar Nemzet cikke és Hír TV Célpont című műsora robbantotta ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.