időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Házakat öntött el a Rába Körmenden

2013.02.27. 14:12

Elöntött a víz három lakóházat Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren, a tűzoltók három felnőttet és négy gyereket menekítettek ki az épületekből.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint Csákánydoroszlón 16 lakóházat veszélyeztetett a víz, de ezeket sikerült megvédeni, itt az apadás már megkezdődött. A szóvivő közleménye szerint szerda délelőtt rendkívüli ülést tartott a körmendi helyi védelmi bizottság, az ülésen arról is határoztak, hogy a helyi polgármesterek irányításával Magyarszecsődön és Molnaszecsődön fel kell készülni a védekezésre.

Balogh Nikoletta közölte: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság másodfokúra csökkentette az árvízvédelmi fokozatot a Rába folyó szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél azonban továbbra is fenntartják a harmadfokú készültséget. Tájékoztatása szerint az Őrség Mentőcsoport tagjai Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón segítették az árvízi védekezést, majd átcsoportosították őket, jelenleg Körmenden megerősített létszámmal a 86-os főút védelmét látják el, valamint a régi Rába-híd „súlyozásában” vesznek részt. Folyik a védekezés Sorkifaludon és Rábatöttösön is, ahol vízszivattyúzási feladatokat hajtanak végre a tűzoltók.

A szóvivő kitért arra, hogy Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke és Takács Árpád katasztrófavédelmi igazgató délelőtt Csákánydoroszlón és Körmenden tartott szemlét, helyszínbejáráson tájékozódtak az árvízi helyzetről és a védekezési munkálatokról. Vas megyében vízátfolyások miatt jelenleg 11 útszakaszon van teljes útzár és 6 útszakaszon kell félpályás lezárásra, útszűkületre számítani – fűzte hozzá Balogh Nikoletta.

A napokban lehullott csapadékmennyiség miatt árad a Sajó. Vészhelyzettől ugyan ne kell tartani, de elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Az Ipoly is megáradt az elmúlt napok esőzései miatt. Az áradás nyolc házat és udvarát öntötte el, és összesen 29 lakót veszélyeztet. A hóolvadás és a leesett nagy mennyiségű csapadék hatására a Kis-Balaton vízszintje jelentősen megnövekedett. A készültség vasútvonalakat is érint ebben a térségben: Sávoly és Főnyed térségében emelkedik a vízszint, ezért a vasúti töltés védelme érdekében ezen a szakaszon folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.