Ennyit a karanténról: összefog az MSZP és a Jobbik

Időnként ugyan kígyót-békát kiabálnak egymásra, de ha érdekük azt kívánja, akkor a kormánypártok ellen gond nélkül összefog az MSZP és a Jobbik. Most is ez történt, az apropó ezúttal az E.ON-ügy.

MNO
2013. 09. 24. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összegyűlt az E.ON-ügyletet kivizsgálni hivatott bizottság felállításához szükséges 78 képviselői aláírás – írja a Hvg.hu. A szignók összeszedésébe az LMP is besegített, ebben azonban nincs semmi új: az MSZP és az LMP vezetői már többször közösködtek, nem egy közös sajtótájékoztatójuk is volt már, a radikálisokkal azonban most működik együtt ilyen szorosan először a baloldali párt.

Pártelnökük, Mesterházy Attila egy Schiffer Andrással közös panelbeszélgetésen például azt az úgynevezett technikai koalíciót is elvetette, amelyet (az akkor még LMP-s) Karácsony Gergely javasolt. „Elutasítjuk a Jobbikkal való együttműködés minden formáját, nem is másolnánk őket, semmilyen formában” – fogalmazott. Vona Gábor pedig a Kossuth rádióban nyilatkozott úgy 2011-ben, hogy kizártnak tartja azt, hogy pártja a jövőben együttműködjön akár az MSZP-vel, akár az LMP-vel.

Tavaly decemberben pedig Steiner Pál állította határozottan, hogy politikai karanténba zárnák Vonáékat és ezért megígérte, hogy vitanapot sem fognak kezdeményezni velük. „Az MSZP semmilyen intézményes kapcsolatot nem tart fenn a Jobbikkal a jövőben, így nem vesznek részt a Jobbikkal közös országgyűlési kezdeményezésben” – fogalmazott Steiner. Sőt: Gyögyösi Márton listázós felvetése idején még az is felmerült az MSZP-frakcióban, hogy kivonulnak majd minden Vona-felszólaláskor. De Steiner még azt is kijelentette, hogy „olyan papír nem születik, amin a szocialista frakció és a Jobbik együtt szerepel”.

A harcias kiállás az E.ON-ügyet kivizsgálandó bizottság felállítása kapcsán már a múlté, ugyanis született olyan papír, amin jobbikosok és MSZP-s képviselők egyszerre szerepelnek. Persze volt előjele ennek a politikai érdekházasságnak: idén márciusban, ha ugyan csak szóban, de pont maga Steiner Pál volt az, aki az alkotmányügyi bizottságban egy jobbikos segítségére sietett. Történt ugyanis, hogy Novák Előd korábbi mentelmi ügyének tárgyalása során az ügyrendben szót kérő fideszes Balla György azt javasolta, hogy a parlament kérjen igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt. Steiner szerint azonban ez súlyosan megsértette Novák Elődöt.

2011-ben pedig Lázár János hívta fel a figyelmet arra, hogy az új alaptörvény előkészítésének és az ezzel járó parlamenti munkának az akadályozása kapcsán „egymás kezét szorítva küzdött” az MSZP, az LMP és a Jobbik. A balliberális tábort azonban az a 2010-es eset rémisztette el a legjobban, amikor az Országgyűlés alakulásakor a szocialisták a radikálisok javára lemondtak arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot vezessék (később mégis az MSZP-hez került a bizottság elnöki pozíciója – a szerk.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.