Gyurcsányék embere a bajai videó készítői között

A DK elnöke reggel úgy reagált: nem tud arról, hogy pártjának köze lenne a felvételhez, de vizsgálatot indít.

2013. 10. 21. 7:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blikk írta meg a hétvégén, hogy többek között egy K. G. monogrammú solti cigány önkormányzati képviselő készítette a videót. Mint arra azonban az Örülünk Vincent blog felhívta a figyelmet, a testületben csak egy ilyen nevű tag van, ő azonban egy DK-s árvízi beszámoló szerint a Demokratikus Koalíció Pest megyei hármas számú választókerületének elnökségi tagja.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn a Ma reggelben azt mondta, etikai vizsgálatot indítanak az ügyben, és ha szükséges, felelősségre vonják a párt aktivistáját. „Ez egy csúnya és mocskos ügy: akkor is mocskos ügy, ha ez egy valóságos sztori, akkor is, ha valakik, másnak ártó szándékkal ilyet csinálnak. ( ) Ez elképesztő, szóval olyan mélységekbe megy a magyar politika ( ), és ahogy látom, fröcsög a sár mindenhova, amennyire csak lehet” – mondta a politikus. Szerinte ezzel nem szabad megbékélni és mentegetni senkit sem, attól függetlenül, hogy „kinek a tagja, a rokona, ismerőse vagy barátja.”

„Én még nem tudom, hogy van-e ilyen tagunk, nyilván utána fogunk nézni ( ), ha ilyen van, akkor felelősségre fogják vonni, el fog indulni egy etikai vizsgálat” – fogalmazott a köztévében Gyurcsány.

Varju László, a DK pártigazgatója délelőtt az Indexnek már elismerte, hogy Kőrös Gusztáv tényleg a pártjuk tagja. „Tegnap olvastam erről. Ma reggel felhívtam Kőrös Gusztávot és határozottan megkértem, lépjen ki a pártból” – mondta.

A készítőkre hivatkozva a Blikk a hétvégén arról számolt be, hogy az MSZP rendelte meg a bajai lejárató videót. A szocialisták ezt azonban tagadták. A bulvárlap információi szerint a videó egyik készítője, K. G. vallomást tett a rendőrségen, állítása szerint hatan készítették a videót, közülük hárman – G. R., P. J. és B. J. – játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa, J. B. és A. Z. filmeztek.

K. G. állítása szerint ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. Ekkor kért tőlük a megrendelő MSZP-s egy olyan „oktatófilmet”, amely azt mutatná be, a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást – számolt be a bulvárlap. A Blikk szerint K. G. vallomásában azt is hangsúlyozta, hogy az elkészült felvétel átadásakor egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt.

Eközben a Hír Televízió megtalálta azt a férfit, aki a videón eljátszotta, hogy 200 ezer forintot ad a helyi cigányoknak. G. Róbert azonban csak pénzért – 300 ezer forintért – lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel. G. Róbert a köztévé stábjának még ennyit sem nyilatkozott, ostorral fenyegette meg őket.

A Fidesz október 18-án tett büntetőfeljelentést a Hvg.hu által aznap közölt videofelvétel miatt. Zsigó Róbert pedig azt nyilatkozta, megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt.

Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője október 20-án elismerte: „súlyos szakmai hibát követtünk el, amikor olyan címet és leadet írtunk a videót bemutató anyaghoz, amit önmagában a felvétel nem támaszt alá”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.