Hazugságspirálban az MSZP: ki lesz a következő?

Nem életszerű, hogy az MSZP felső vezetése tudta nélkül hozták nyilvánosságra a hamisított bajai felvételt.

MNO
2013. 10. 31. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajai időközi választás október 13-i második, megismételt fordulója óta az MSZP megszólalói egyre nagyobb ellentmondásba keverednek egymással. Mint ismert, az időközi választást simán nyerte meg a Fidesz–KDNP jelöltje, így sokan azt gondolhatták, hogy a voksolás története ezzel lezárult. Nem így történt.

Október 18-án pénteken a Hvg.hu egy felvétellel állt elő, amelyet „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján” címmel tettek közzé, a cikk bevezetőjében pedig többek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”. Mesterházy sajtótájékoztatón kürtölte világgá a felvételre hivatkozva, hogy a Fidesz választási csalást követett el.

Igen ám, de ha igaz, amit Kőrös Gusztáv, a felvétel egyik készítője rendőrségi kihallgatásán mondott – a DK-s színekben politizáló solti cigány kisebbségi önkormányzati képviselőt Gyurcsányék múlt hét hétfőn eltávolították a pártból –, akkor az MSZP-seknek már október 16-án tudniuk kellett a videóról. Károlyi Attila, az MSZP fehérvári sporttagozatának elnöke ugyanis ezen a napon adta át a szocialisták székházában a sporttagozat alelnökének, Király Györgynek a felvételt. Király volt az információk szerint az, aki felkérte a romákat, hogy készítsenek egy „oktatófilmet” arról, hogy a Fidesz milyen módon veszi meg a szavazatokat.

Miután az átadáson Károlyin és Királyon kívül Harangozó Tamás (MSZP-s országgyűlési képviselő) és Szakács László, Mesterházy kabinetfőnöke is jelen volt, ebből a szemszögből nézve is furcsa volt, hogy Mesterházy fideszes választási csalásról beszélt október 18-i sajtótájékoztatóján. A szocialisták azt követően is cáfolták, hogy bármi közük lenne a felvételhez, hogy október 20-án a Blikk már nyilvánosságra hozott részleteket Kőrös tanúvallomásából, Gavra Gábor, a Hvg.hu főszerkesztője pedig elismerte, hogy hatalmas hiba volt előrukkolni a videóval.

Török Zsolt MSZP-szóvivő másnap is állította, hogy ők csütörtökön kapták meg a felvételt, és azonnal feljelentést tettek a rendőrségen. Török egy napon belül keveredett önellentmondásba: először úgy nyilatkozott, nem tudja, ki vette át a felvételt, néhány órával később pedig elismerte, hogy párttársa, Király György volt az. Az MSZP szóvivője egyébként két napja még tagadta hogy a szocialistáknak köze lenne a bajai videó hamisítási botrányhoz. Török akkor azt mondta: nem az MSZP adta át a videót a Hvg.hu-nak, és nem is ők rendelték meg azt.

Szanyi Tibor október 21-én este mindezek ellenére leszögezte: az MSZP-nek semmi köze a felvételhez, és később ugyanezt írta közleményében maga Király György is. Király október 25-én a Blikknek már arról beszélt, hogy ő valóban átvette a felvételt, de nem ő rendelte meg.

Mesterházy Attila október 27-én, a Hír TV Versus című műsorában megpróbálta a DK-ra nyomni a felelősséget a bajai videó ügyében, jelezve, hogy annak ellenére az MSZP-n csattan az ostor, hogy egy gyurcsányista keze van benne a felvétel elkészítésében.

Október 30-án Kőrös Gusztáv már arról beszélt, hogy Király a felvétel átvételét követően maga hívta fel telefonon Mesterházy Attilát, hogy nála van az „oktatófilmet” tartalmazó CD. A volt DK-s képviselő állítása szerint az MSZP-elnök maga kérette be a felvételt, vagyis Mesterházynak már korábban tudnia kellett a kisfilm megrendeléséről. Török ennek ellenére október 30-án is tagadta, hogy ők állnának a videóhamisítás mögött, és közölte, feljelentik Kőröst.

Október 30-án kora este felgyorsultak az események: kiderült, hogy Gavrát személyesen rendelték be a pártszékházba a felvételért, ahol Déri Balázs, az MSZP-frakció kommunikációs vezetője adta át neki az adathordozót. Török Zsolt az M1 Híradó eme értesülésére már semmit sem kívánt reagálni. A történtek fényében nehéz elhinni, hogy a szocialista párt másod-, vagy éppen harmadvonalbeli tagjai magánakciót folytattak volna, amiről a párt vezetése nem tudott. Ráadásul egy olyan ügyről volt szó (bajai választás), amelynek a balliberális pártvezetés óriási jelentőséget tulajdonított.

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője a köztévében csütörtökön arról beszélt, nulla az esélye annak, hogy Mesterházyt nem tájékoztatta Déri Balázs, a párt kommunikációs igazgatója a bajai videóról, vagyis az MSZP elnöke hazudott. Ha mégsem, akkor pedig Mesterházy azért alkalmatlan a pártelnökségre, mert az apparátusa elhallgat egy ilyen fontos információt előle – vélekedett Gulyás, aki szerint – mint fogalmazott – harmadik lehetőség nincs.

Korózs Lajos, az MSZP egészségügyi politikusa a bajai hamisítási botrányról október 31-én az ATV Reggeli Start című műsorában úgy vélekedett: „nagyon kemény csata folyik a jövő évi választások előtt, a csatában néhány tisztet veszít a baloldal, de ezen csak nevetek”. Ez is egyébként abba az irányba mutat, hogy a videóbotránynak újabb áldozatai lehetnek a szocialista párton belül.

„A Magyar Szocialista Párt nem hibázott, legfeljebb a kommunikációban kicsit óvatlanul jártunk el, nincs ebben rutinunk, nem minden nap esnek be ilyen bizonyítékok hozzánk” – mondta az Origónak Horváth Csaba, az MSZP alelnöke annak kapcsán, hogy mégiscsak az MSZP-től került a Hvg.hu-hoz a bajai videó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.