Megvan a videós botrány első MSZP-s áldozata

Déri Balázs lemondását elfogadta Mesterházy Attila.

MNO
2013. 10. 30. 23:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déri Balázs, a szocialista párt képviselő testületének kommunikációs igazgatója közleményt adott ki, amelyben megerősíti a Hvg.hu azon állítását, hogy 2013. október 17-én ő adta át a portál munkatársainak a hamisított bajai videofelvételt. Déri azt írja: „erről senkit nem tájékoztattam, hiszen úgy gondoltam, hogy az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján ez rám és az újságírókra tartozik”. Állítja továbbá azt is, hogy a találkozókor nem tudta, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információi sem voltak.

Az MSZP elnöke szerda este elfogadta Déri lemondását.

Az M1 szerda esti Híradójában elhangzott, hogy Gavra Gábor, a Hvg.hu akkori főszerkesztője egy kollégájával személyesen ment be az MSZP-székházba a felvételért. Az M1 megkeresésére sem Gavra Gábor, sem Török Zsolt, az MSZP szóvivője nem kívánt reagálni. Azonban a Hvg.hu-n este az üggyel kapcsolatban az jelent meg, hogy egy telefonos megkeresést követően Déritől október 17-én vett át egy adathordozót Gavra Gábor. A lap szerint a korábbi főszerkesztőnek nem volt tudomása arról, hogy a felvétel „manipuláció eredménye”. A köztévé esti híradójában az is elhangzott, hogy információik szerint a hamis bajai videó ügyében indított nyomozás során a rendőrség az MSZP-székház biztonsági kameráinak felvételeit is vizsgálja.

Kőrös Gusztáv Tibor, a DK solti kisebbségi önkormányzati képviselője, a videó egyik készítője kedden a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta a sztoriját: „Amikor Király György megkért minket, hogy ezt az oktatófilmet játsszuk el, akkor arról beszélt, hogy amit a média akkor kihozott az első bajai választás után, az szerepeljen benne. Ami miatt a Kecskeméti Törvényszék megsemmisítette az eredményt – emlékeztetett újra az MSZP-s sporttagozati vezető útmutatásaira Kőrös.

Tényleg oktatófilm. Mármint a hamisított bajai videó. Csak nem abban az értelemben, ahogy a forgatás egyik szervezője értesülésünk szerint vallomásában fogalmazott. Ő ugyanis a rendőrségen állítólag azt hozta fel védekezésül, hogy a produkciót az MSZP-ből rendelték meg, kértek tőle egy úgynevezett oktatófilmet, amely bemutatja, hogy milyen módon követ el választási csalást a Fidesz – Csermely Péter vezércikke.

 

Az MSZP kreatív tagozata által összerakott fércműben akadnak bohózati elemek is. Ilyen az a védekező megjegyzés, amely szerint az alacsony gázsijú roma amatőr színészekkel eljátszatott, gyomorforgatóan dilettáns előadás nem az MSZP kormánylejárató kampányának újabb állomása, hanem – tessék megkapaszkodni! – oktatófilm – Körmendy Zsuzsanna vezércikke.

A Hvg.hu október 18-án tett közzé egy felvételt, amellyel az állítólagos bajai fideszes szavazatvásárlást akarták bizonyítani. Ehelyett azonban a rendőrség kiderítette: a felvételt megrendezték, két nappal a bajai időközi választás után készült, és a szocialista párt székházába szállították, csak utána kerülhetett a Hvg.hu-hoz. A szocialisták feljelentést tettek a rendőrségen, viszont hallgattak róla, hogy a birtokukban volt az anyag, és még az MSZP elnöke is a Hvg.hu-ra hivatkozva rukkolt elő vele sajtótájékoztatóján. A videót korábban hitelesnek beállító Hvg.hu főszerkesztője október 23-án lemondott. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség több embert kihallgatott, köztük Kőröst is.

A bajai videóhamisítási botránnyal kapcsolatban a szocialisták vezetője a Bajnaival kötött megállapodáskor még úgy nyilatkozott: egyetlen MSZP-s politikusnak sincs köze a videó elkészültéhez.

Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója bejelentette: a Fidesz válaszokat vár a DK-t vezető Gyurcsány Ferenctől a bajai választási videó ügyében, miután belekeveredett a párt egyik, azóta kizárt tagja is. A Fidesz szigorítaná a büntető törvénykönyvet (Btk.) az eset kapcsán, a parlamentnek beterjesztették azt a javaslatukat, amelynek célja, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.