időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Parlamenti kedd: kiszűrnék a bűncselekménnyel gyanúsított utazókat

WA
2013.10.15. 05:00

A képviselők a katasztrófavédelmi törvény módosításáról is tárgyalhatnak.

A Ház reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd a külügyminiszter azon javaslatáról kezdődik általános vita, amely Magyarországon is kiépítene egy úgynevezett utasadat-információs rendszert. Martonyi János előterjesztése révén kiszűrhetők lehetnek a bűncselekménnyel gyanúsított utazók.

Ezt követően kerül napirendre a katasztrófavédelmi törvény módosítása, amelyben a kabinet a márciusi hóvihar és a nyári dunai árvíz tapasztalatai alapján javasol változtatásokat. Ezek közé tartozik például, hogy a jövőben a közmunkások is bevethetővé válnának katasztrófahelyzetekben.

Az ülésnap végén a kormány újabb büntetőjogi salátatörvényéhez szólhatnak hozzá a képviselők. A javaslat tucatnyi törvény módosítását célozza összesen mintegy 120 paragrafusban, célja egyebek közt az, hogy gyorsabb, hatékonyabb legyen a büntetőeljárás, ezenkívül bevezeti például a szabálysértési eljárásban a mediációt, és bővíti a titkos adatgyűjtés lehetőségét is.

Az Országgyűlés szerdán a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal 2012-es tevékenységének értékelésével fejezi be e heti munkáját.

Az Országgyűlés hétfőn döntött arról, hogy november 1-jétől tavaly decemberhez képest 20 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.