Tanúk Szilvásyék perében

A nemzetbiztonsági bizottság tagjainak CD-n kiosztották a lehallgatott beszélgetések hanganyagát.

Magyar Nemzet
2013. 10. 17. 4:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-kormány egykori titokminisztere, valamint Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi szocialista alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és párttársa, Herényi Károly ellen eredetileg személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség az úgynevezett UD-ügyben. A Fővárosi Törvényszék azonban idén új elsőfokú eljárást rendelt el, később pedig Szilvásy ügyét leválasztották a többiekéről, és a vádat vele szemben hivatali visszaélésre módosította az ügyészség.

Szilvásy 2008 szeptemberében a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti telefonbeszélgetések személyes adatokat is tartalmazó lehallgatási anyagát. Az új vád azt rója föl Szilvásynak, hogy a sértettek becsületét, társadalmi megítélését súlyosan csorbító kijelentéseket tett, például hogy a volt fideszes titokminiszterek politikai, „megfigyelési” feladatokat adtak az UD Zrt. egyik vezetőjének.

A szerdán meghallgatott tanúk között volt Boross Péter volt miniszterelnök, Gulyás József egykori SZDSZ-es és Mécs Imre akkori MSZP-s politikus, akik valamennyien fönntartották korábbi vallomásukat. Boross és Gulyás megerősítette, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak CD-n kiosztották a lehallgatott telefonbeszélgetések hanganyagát.

A bíróság a következő három tárgyalást jövő januárra tűzte ki, és előreláthatólag a harmadikon már elhangzanak majd a perbeszédek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.