időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Bajnai nem ül be a Parlamentbe, Brüsszelbe se megy

2014.04.09. 16:10

Nem akar parlamenti képviselő lenni Bajnai Gordon, ezért átadja majd a helyét valaki másnak.

Bajnai azt mondta, hogy parlamenti mandátumát átveszi, de utána átadja a helyét egy együtt–PM-es párttársának – írja az Origo. Egyelőre nincs döntés arról, hogy ki legyen az. A politikus döntését azzal indokolta: szerinte a politika fókusza nem a parlamentben lesz, és „Orbán Viktor ellenzéke döntően a parlamenten kívül fog szerveződni”. A lap azt írja: Bajnai teljes erővel részt fog venni a most kezdődő európai parlamenti választási kampányban, egyelőre nincs arról döntés, hogy ő vezeti-e majd az Együtt–PM Szövetség listáját, de ha így is lesz, azt mondta, nem akar kimenni Brüsszelbe.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja vezetése is lemond, és az európai parlamenti választások után teljes tisztújítást kezdeményez. Bajnai szerint június elején tarthatják meg ezt a tisztújítást.

A volt kormányfő sajtóbeszélgetésen azt is megerősítette, hogy az Együtt–PM nem alakít majd frakciót a parlamentben, és megismételte Szigetvári Viktor szavait, miszerint: nem kötnek „elvtelen kompromisszumokat”. Bajnai a saját jövőjéről annyit mondott, hogy nem fogja cserbenhagyni a mozgalmát.

Korábban felajánlotta lemondását a Párbeszéd Magyarországért elnöksége is. Szabó Tímea, a párt társelnöke szerint a választási vereségért vállalniuk kell a felelősséget, és át kell gondolniuk a stratégiájukat. Ennek ellenére május 25-éig folytatják a munkájukat és az Együtt–PM Szövetség önálló listát állít az európai parlamenti választáson. Ennek kapcsán kiadtak egy közleményt, amelyben azt írják: „A választók többsége nem érzékelt megújulást a baloldal politikájában, ezért első lépésként az Együtt–PM Szövetség önálló listát állít az európai parlamenti választáson. Május 25-ei hatállyal lemond a Párbeszéd Magyarországért teljes elnöksége, ezt követően előre hozott tisztújítást tartanak.”

Karácsony Gergelyék bejelentették azt is, hogy a budapesti önkormányzati választásokon „az MSZP jelöltjével, Horváth Csabával nincs esélye nyerni a demokratikus ellenzéknek, ezért egy olyan jelöltet fognak csak támogatni, aki bírja a teljes demokratikus szavazói közösség támogatását, és felvállalja a baloldal megújítását”.

Egyébként már a választás után két nappal üzengetnek egymásnak a baloldali szövetség tagjai. Az Együtt–PM társelnöke szerint nem Mesterházy Attilának kellett volna vezetnie a kormányváltó összefogást. Juhász Péter így fogalmazott: „szerencsésebbnek tartottam volna, hogyha ezt a listát nem Mesterházy Attila vezeti, hanem Bajnai Gordon. Őt lényegesen alkalmasabb jelöltnek tartottam, és azt gondolom, nem volt szerencsés, hogy Gyurcsány Ferenc rajta volt a listán, mert vele nem lehet szavazatokat maximalizálni, ezt bizonyítja a választási eredmény is.”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.