Dataplex-ügy: tovább nyomoznak

Kóka János felelőssége is felmerülhet az általa felügyelt cégek szerződéskötései miatt.

Szilágyi Richárd
2014. 04. 15. 3:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy esetben – különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt – már korábban vádat emelt az ügyészség a Dataplex-ügyben, a Bajnai Gordon vezette Wallis érdekeltségébe tartozó céggel öszszefüggésben indult nyomozás egyes részeit tovább vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint június 5-ig hosszabbították meg az ügyben indult nyomozást. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. és a szerverhotelt működtető Dataplex között létrejött, az államnak rendkívül hátrányos szerződések miatt vizsgálódnak tovább.

Az úgynevezett Dataplex-ügyben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt.-hez tartozó leányvállalat 2005-ben 2,5 milliárd forintért megvásárolta a szerverhotelt működtető Dataplexet, majd továbbadta három ciprusi offshore társaságnak, amelyek 5,1 milliárd forintért a Magyar Telekomnak értékesítették azt.

A Wallis-érdekeltség pár hónap alatt azért tett szert több milliárd forint haszonra, mert a Dataplex forgalmi értékének növekedéséhez hozzájárult a Kóka János vezette Gazdasági Minisztérium felügyelete alatt működő több állami cég megrendelése is. A Dataplex-szerződések miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tett feljelentést, szerintük a céggel kirívóan előnytelen szerződéseket kötött a Magyar Posta, a Mavir és a MÁV Informatika is, összességében vélhetően milliárdos károkat okozva az államnak. Utóbbi esetében már vádat emelt az ügyészség a cég volt vezetője, Herczegh Tamás ellen. A lap úgy tudja, hogy a Mavir és a Magyar Posta szerződéseit is vizsgálja az adóhatóság.

 

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.