időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Maratoni ülésen van túl a Fővárosi Közgyűlés

KG
2014.04.30. 20:08

Több mint száz határozatot fogadtak el a képviselők a Fővárosi Közgyűlés ülésén.

A közgyűlés ülését megelőzően ezúttal is az ellenzéki pártok képviselői tartottak sajtótájékoztatókat. Az MSZP a fővárosi „botrányok” kivizsgálását sürgette, míg a Jobbik éppen a korábbi szocialista–szabad demokrata városvezetéssel szembeni elszámoltatásra tett ígéretet. Az Együtt–PM az uniós források elakadásának következményeiről kérdezte Tarlós István főpolgármestert.

A képviselők az első előterjesztések között döntöttek két főpolgármester-helyettes – Bagdy Gábor és György István – költségtérítésének emeléséről, amit országgyűlési képviselőségük megszűnésével indokolt az ezt előterjesztő Tarlós István. Ezután határoztak arról, hogy a főváros több mint másfél milliárd forintot biztosít a tavaly júniusi árvíz miatt szükségessé vált helyreállításra saját forrásból, pályázati önrészként.

Jóváhagyták a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV 2013-as gazdálkodásáról és működéséről szóló beszámolókat, valamint a budapesti villamostender ügyében a további 23,7 millió forintos vállalást. A közgyűlési többség támogatását élvezte az az indítvány is, amelynek révén félmilliárd forintból újíthatják fel a jövő évben Budapest XI. kerületében a Budaörsi út Villányi út és Dayka Gábor utca közötti szakaszát.

A BKK tavalyi mérleg szerinti eredménye 250 millió forint volt, míg a BKV 1,5 millió forint veszteséget halmozott fel. A közgyűlés döntése szerint a főváros százmillió forintból kívánja megvalósítani a XVIII. kerületi Cséry-telep kármentesítésének előkészítését. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat és a Vidékfejlesztési Minisztérium megköti a kármentesítés előkészítéséről szóló támogatási szerződést.

Eldőlt az is, hogy a Fővárosi Önkormányzat szerződést köt a Város Boltja üzemeltetésére a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel az önkormányzat tulajdonában lévő Városház utcai mintegy 160 négyzetméter alapterületű épületrész térítésmentes használatba adásáról.

Tizenhárom új díszpolgára lesz Budapestnek június 19-től, miután a közgyűlés odaítélte az elismerést. Kormánypárti kezdeményezésre döntöttek arról is, hogy szobrot kaphat Abaj Kunanbajev kazah költő a Városligetben.

Az utolsó, estébe nyúló napirendi pontok egyikeként fogadták el azt az előterjesztést, amelynek részeként éjjel-nappal működő térfigyelő kamerákat telepítenek a Margitszigetre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.