időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Jöhet a finomhangolás Kecskeméten

Borsodi Attila
2014.07.29. 02:30

Szemereyné Pataki Klaudia: A város működtetésében mindenképpen fejlődnünk kell!

– Kecskeméten alpolgármesterként ön látja el a polgármesteri teendőket, miután Zombor Gábor egészségügyi államtitkár lett. Ha ősszel bizalmat szavaznak önnek a választók, akkor követheti a politikust a polgármesteri székben. Milyen területekkel foglalkozott eddig a város vezetésében?
– Közel nyolc éve, 2006 óta veszek részt Kecskemét irányításában. A közgyűlés pénzügyi bizottságának elnökeként kezdtem a munkámat, ami nagyban segített abban, hogy később pénzügyi és gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként egy megvalósítható gazdaságstratégiát dolgozhassak ki Zombor Gáborral közösen. Bár 2008-ban a Mercedes-beruházás miatt kértek fel alpolgármesternek, a fejlesztés rávilágított arra, hogy Kecskemétnek egy új gazdasági rendszerben kell gondolkodnia, és belsőleg is meg kell újulnia. Ennek egyik fontos elemeként hoztuk létre a pozíciómat, és azóta én felelek a város üzemeltetésével, az ipartelepítéssel, a gazdaság fejlesztésével és a stratégiai jellegű feladatokkal kapcsolatos minden munkáért. Ennek köszönhetően ma már világosan látom, hogy Kecskemétnek milyen irányba kell továbbfejlődnie.

– Mi az, amit Zombor Gáborhoz képest megtartana, és mi az, amin változtatna?
– Nyolc éven át közösen és eredményesen dolgoztunk. Kettőnk között habitusbeli különbségek vannak, de jól kiegészítettük egymást. Ő egy kompromisszumkész és nyitott személyiség, én pedig egy aktív, dinamikus ember vagyok, aki mindig a racionalitás talaján áll. Zombor Gábor mindig képes volt felülnézetből tekinteni a településre, minden társadalmi csoportot, minden szereplőt a megfelelő súlyával kezelt, és próbált megoldást találni a problémájukra. Ezt a szemléletet az elmúlt évek alatt én is magamévá tettem, mert megértettem, hogy nem lehet mindent pénzügyi szempontból nézni. Ezen kívül mellettem szólhat, hogy nőként érzékenyebben, közvetlenebbül és komplexebben reagálok egyes problémákra.

– Említette a Mercedest, ami nemcsak Kecskemét, hanem a magyar gazdaság egyik zászlóshajója. Hogyan lehet továbbfejleszteni a német cégóriás és a város kapcsolatát?
– A közös munka összehozott minket, ezt a következtetést vonhatjuk le az eddigi nagyon komoly eredményeinkből. A Mercedes nemcsak a legnagyobb munkaadó és adófizető, hanem Kecskemét támogatója is. Szponzorként van jelen a sportban, támogatja a kultúrát, valamint szociális területen is bekapcsolódik a város életébe. Kapcsolatunkat a jövőben el fogjuk mélyíteni, mert a kecskemétieknek és a cég dolgozóinak is az a fontos, hogy Kecskeméten találjanak meg minden olyan szolgáltatást, amire szükségük van. A város működtetésében mindenképpen fejlődnünk kell.

– Mit vár a cég az önkormányzattól?
– Egyebek mellett azt, hogy vonzó telephelyi környezetet biztosítson a város. Mi azon dolgozunk, hogy Kecskemétről mindenkinek egy olyan megbízhatóan működő, modern város jusson az eszébe, mint amilyen gyár a Mercedes.

A teljes interjú a keddi Magyar Nemzetben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.